Kineski električni automobili sve popularniji u Evropi

Kineski električni automobili su sve popularniji u Evropi i njihova sve veća popularnost može oboriti cene polovnim električnim vozilima na evropskom tržištu, ocenjuju stručnjaci.

„Fajnenšel tajms” navodi da je tržišni udeo kineskih brendova električnih vozila dostigao osam odsto u 2023. godini, a stručnjaci predviđaju da će do 2027. kineska električna vozila zauzimati petinu tržišta električnih vozila u EU.

Odluka Evropske komisije o uvođenju veće carine na kineska vozila otežava kineskim proizvođačima električnih automobila. Pošto Evropljani žele da zaštite svoje proizvođače ili one koji sklapaju vozila bez nepravednog korišćenja ljudskih resursa ili prekomerne upotrebe materijala iz neproverenih izvora, EU razmišlja o povećanju poreza sa 10 odsto na 38,1 odsto, što znatno utiče na dostupnost ovih automobila.

S druge strane, SAD oporezuje kineske automobile stopom uvozne carine od 100 odsto.

„Nekoliko kineskih kompanija već ulaže u izgradnju proizvodnih pogona u Evropi, a ovi automobili sklopljeni na kontinentu će izbeći veće poreske stope. Upravo tako je trebalo da bude od samog početka – stvoriti ravnopravnu konkurenciju je prava stvar, a ako kineske marke postanu transparentnije u proizvodnji vozila, neće im nedostajati konkurencije”, objašnjavaju stručnjaci.

Sve veća konkurencija na tržištu električnih vozila dugoročno će koristiti kupcima, jer bi trebalo da smanji cene električnih vozila i vozači u potrazi za jeftinijim automobilima imaće na raspolaganju opciju električnih vozila, koja su ranije možda izostavljali iz pretrage, navodi se u saopštenju.

„Prisustvo sve većeg broja isplativijih kineskih električnih vozila može dovesti do manje potražnje za polovnim električnim automobilima u celoj Evropi, a to može biti dovoljno za drastičan pad njihove cene”, ističe se.

Međutim, zbog razlika u popularnosti električnih vozila, infrastrukturi i kupovnoj moći u evropskim zemljama, tržišta mogu drugačije reagovati na priliv kineskih vozila.

Pre kupovine kineskih električnih vozila važno je uzeti u obzir veliku brzinu amortizacije – potražnja na tržištu polovnih vozila može biti manja za ovim automobilima, što im znatno smanjuje cene.

„Opadanje vrednosti predstavlja značajan faktor kod mesečnih plaćanja. Nedostatak informacija na globalnom nivou otežava procenu pouzdanosti vozila iz zemalja u razvoju poput Kine. Kupci bi mogli da daju prednost potpuno novim kineskim električnim vozilima u odnosu na malo korišćene evropske alternative. Međutim, polovni električni automobili kineskih proizvođača teže dolaze do novog vlasnika”, smatra Matas Buzelis iz kompanije „Kar vertikal”.

Ograničena dostupnost rezervnih delova za manje zastupljene automobile predstavlja čest izazov za vozače. Međutim, kineski proizvođači automobila već grade proizvodne pogone u Evropi, čime će se rešiti ovaj problem. Ipak, očekuje se da će to dugoročno podići cene kineskih električnih vozila.

Izvor: Politika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *