Obnovljivi izvori energije u 10 toplana u Srbiji

U Srbiji su potpisani ugovori i sporazume kojima se zaokružuje finansiranje novog programa sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), kojim se uvode obnovljivi izvori energije u 10 toplana u Srbiji.

Projekat će se sprovoditi u 10 lokalnih samouprava: Bečeju, Bogatiću, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Novom Pazaru, Nišu, Pančevu, Paraćinu i Vršcu.

Siniša Mali je potpisao Ugovor o zajmu vredan 30 miliona evra sa predsednicom EBRD Odil Reno-Baso, dok je ministarka Đedović Handanović potpisala sporazume o donacijama Švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO) u iznosu od 4,5 miliona evra i Evropske unije u okviru Regionalnog programa energetske efikasnosti (REEP) vredan tri miliona evra.

Zajedno sa ranije potpisanim sporazumom o bespovratnim sredstvima SECO vrednim tri miliona evra, obezbeđeno je 40,5 miliona evra za realizaciju projekta.

Toplane u Srbiji počeće da koriste i solarne kolektore, toplotne pumpe, otpadnu toplotu, geotermalne izvore

Prvi potpredsednik Vlade je rekao da je potpisivanje ovog ugovora sa EBRD izuzetno važno za našu zemlju jer će doprineti zdravijoj životnoj sredini kroz poboljšanje kvaliteta vazduha, korišćenje obnovljivih izvora energije u proizvodnji toplotne energije i povećanju energetske efikasnosti.

U narednom periodu nastavljamo da ulažemo u sektor energetike, gde realizujemo velike investicije predviđene planom „Skok u budućnost – Srbija 2027“, naveo je Mali i dodao da na taj način osiguravamo pouzdanost snabdevanja i pratimo ubrzani razvoj naše privrede.

Prema njegovim rečima, ulaganja u zdraviju životnu sredinu, koja direktno doprinose poboljšanju kvaliteta života naših građana, ostaju na vrhu prioriteta Vlade Srbije, zbog čega će biti nastavljena ulaganja i u toj oblasti.

EBRD jedan od najvažnijih partnera u energetskoj tranziciji

Đedović Handanović je rekla da je EBRD jedan od najvažnijih partnera Srbije u energetskoj tranziciji i da se od danas saradnja sa tom institucijom u oblasti OIE proširuje i na oblast daljinskog grejanja.

Ona je predočila da za održivu energetiku i smanjenje zagađenja nije dovoljno samo da proizvodnja električne energije bude iz čistih izvora, već je važno da ulažemo i u modernizaciju toplana i u čistije izvore toplotne energije, što ovim projektom i postižemo.

U prethodnom periodu radili smo na uvođenju biomase u sisteme daljinskog grejanja, dok će kroz ovaj projekat toplane u Srbiji početi da koriste i solarne kolektore, toplotne pumpe, otpadnu toplotu, geotermalne izvore, uz prateću modernizaciju toplovodne mreže, istakla je ministarka.

Ministarka je objasnila da će se u Bogatiću umesto kotlarnice na ugalj preći na korišćenje geotermalne energije, a u Novom Pazaru umesto uglja uvodi se toplotna pumpa koja koristi otpadnu toplotu iz vodovoda.

Đedović Handanović je navela da će u Kruševcu toplotna pumpa omogućiti da se otpadna toplota iz sistema za prečišćavanje otpadnih voda iskoristi u sistemu daljinskog grejanja.

Prema njenim rečima, realizacijom svih planiranih projekata proizvodnja toplotne energije iz OIE u Srbiji biće udvostručena, uz značajno povećanje energetske efikasnosti i smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Reno-Baso je ukazala na trenutnu zavisnost sistema daljinskog grejanja u Srbiji od fosilnih goriva i njihovu značajnu energetsku neefikasnost, istakavši da je cilj ovog projekta transformacija tog sistema, poboljšanje kvaliteta životne sredine i povećanje energetske bezbednosti Srbije.

Ona je istakla da će lokalne zajednice umnogome unaprediti kvalitet života, naročito u zimskim mesecima kada je zagađenje vazduha usled korišćenja fosilnih goriva izuzetno veliko.

Ukupna vrednost projekta „Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja u Srbiji – Faza 1” iznosi 40,5 miliona evra, od čega 10,5 miliona evra čine bespovratna sredstva.

Potpisivanju su prisustvovali predstavnica Delegacije EU Elvira Angulo Rodrigez, ambasador Švajcarske Konfederacije u Republici Srbiji Urs Šmid, kao i ambasador Republike Austrije u Republici Srbiji Kristijan Ebner.

Takođe, tokom posete predsednice EBRD Srbiji, potpisan je i Sporazum o donaciji između te finansijske institucije i Ministarstva rudarstva i energetike o tehničkoj pomoći Upravi za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti.

Đedović Handanović je rekla da će donacija od 2,35 miliona evra, koju je obezbedila EU, biti iskorišćena za povećanje kapaciteta Uprave koja sprovodi Program dodele subvencija za energetsku sanaciju javnih objekata u Srbiji, a ima i važnu ulogu u podršci građanima da povećaju energetsku efikasnost u svojim domaćinstvima.

Uz podršku Uprave dodeljene su subvencije za više od 30.000 domaćinstava, a sanirano je i 165 objekata od javnog značaja, navela je ministarka i dodala da je samo prošle godine subvencionisana sanacija 21 škole, vrtića, kulturnih centara u isto toliko gradova i opština.

Ove godine smo dobili dvostruko veći broj prijava za javne objekte, ukupno 48, budući da su u budžetu Republike Srbije za ove namene obezbeđena dva puta veća sredstva, predočila je ona.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *