Izgradnja HE Đerdap 3 pojekat od posebnog značaja

Izgradnja HE Đerdap 3 jedan od najvećih projekata ne samo u Srbiji, već i u regionu, izjavila je ministarka energetike i rudarstva Srbije, Dubravka Đedović-Handanović.

Ona je tokom razgovora sa ambasadorkomRumunije u Srbiji, Silvijom Davidoju da je završena Prethodna studija opravdanosti sa Generalnim projektom, a Vlada Srbije proglasila je izgradnju RHE Đerdap 3 projektom od posebnog značaja.

Prema njenim rečima, koordinacija sa kolegama iz Rumunije biće veoma važna kako bi se realizovao ovako kompleksan projekat, zbog čega su formirani timove i na srpskoj i na rumunskoj strani, koji će usko sarađivati u narednom periodu.

Đedović Handanović je istakla da nakon uspešno završene revitalizacije HE Đerdap 1, kojom je dobijeno novih 114 zelenih megavata i produžen radni vek elektrane za najmanje 30 godina, naredne godine treba da počne revitalizacija i HE Đerdap 2.

Za elektroenergetski sistem Srbije rekonstrukcija i povećanje snage HE Đerdap 2 za približno 50 MW značiće veću stabilnost, kao i upotrebljivost rekonstruisanih agregata u narednih najmanje 30 godina od rekonstrukcije, dodala je ministarka.

Ona je naglasila da je za obezbeđivanje dovoljno energije za balansiranje novih kapaciteta iz OIE u procesu energetske tranzicije posebno važna izgradnja novih reverzibilnih hidroelektrana.

Uskoro počinje realizacija projekta gasne interkonekcije Srbija–Rumunija

Ona je podsetila na to da je usaglašen memorandum o razumevanju u vezi sa realizacijom projekta gasne interkonekcije Srbija–Rumunija, koji je u postupku usvajanja na Vladi i očekuje se da bude uskoro potpisan.

Ova interkonekcija je važna zbog diverzifikacije snabdevanja gasom i dodatne sigurnosti snabdevanja potrošača, ukazala je ministarka i dodala da vrednost izgradnje deonice od Mokrina do granice sa Rumunijom, dužine 12,8 kilometara, iznosi 12 miliona evra, a planirano je da radovi budu završeni tokom 2026. godine.

Prema njenim rečima, gasna interkonekcija Srbija–Rumunija dugačka je 85 kilometara sa rumunske strane i za njenu izgradnju obezbeđena je podrška Evropske unije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *