Kina u aprilu izvezla preko pola miliona vozila

Kina je u aprilu 2024 godine izvezla 504.000 vozila, što je 34 % više u odnosu na isti period prethodne godine.

Ovo su podaci Kineskog udruženja proizvođača automobila, prenosi China daily.

Među vozilima su bila i ona kineskih proizvođača automobila, ali i međunarodnih brendova kao što je Tesla.

Izvoz u prva četiri mjeseca 2024. godine dostigao je 1,83 miliona jedinica, što je povećanje od 33,4 % u odnosu na isti period 2023. Kina je zamijenila Japan i postala najveći svjetski izvoznik automobila 2023. godine.

Podaci pokazuju da više od 30 kineskih brendova izvozi vozila, a prvih pet čini više od 40 posto izvoza.

Vodeći izvoznici kao što su SAIC, Chery, BYD i Great Wall Motors učvrstili su svoje prisustvo u inostranstvu uspostavljanjem distributivnih kanala preko lokalnih dilera i izgradnjom fabrika u inostranstvu kako bi povećali tržišni udio.

Partnerstvo sa poznatim međunarodnim brendovima je takođe efikasna strategija za širenje u inostranstvu, poput one između kineskoe kompanije Leapmotor, koja proizvodi elektična vozila i evropske auto grupe Stellantis.

Nakon 200 dana pregovora i regulatornog odobrenja, dvije strane su prošle sedmice objavile da će njihovo zajedničko ulaganje, Leapmotor International, početi prodaju Leapmotor automobila u septembru u devet evropskih zemalja, uključujući Belgiju, Francusku, Italiju i Njemačku.

Od četvrtog kvartala vozila će se prodavati u zemlje Južne Amerike, Bliskog istoka i Afrike, kao i Indiju i azijsko-pacifičku regiju.

Osim u domaćim fabrikama Leapmotora, vozila će se proizvoditi i u Stellantis fabrikama u inostranstvu.

Izvršni direktor Leapmotor Zhu Jiangming rekao je da će političke i regionalne neizvjesnosti u budućnosti vjerovatno učiniti neizbježnim da kineski brendovi proizvode globalno.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što su Sjedinjene Države prošle sedmice objavile dodatne carine na kineski uvoz, uključujući električna vozila, litijum-jonske baterije, fotonaponske ćelije, poluprovodnike i druge proizvode.

Stručnjaci iz industrije kažu da će povećanje carina imati ograničen efekat na Kinu, s obzirom na to da se kineski elektični automobili izvoze prvenstveno u Evropu, Bliski istok i jugoistočnu Aziju. Dok su SAD činile manje od 0,5 posto izvoza u 2023. godini

U međuvremenu, u američkim EV modelima kao što su Mustang Mach-E i Tesla Model 3, 30 do51% komponenti je iz Kine. Bez pristupačnih kineskih baterija i materijala, ova vozila bi mogla postati preskupa za prosječne američke potrošače, potencijalno ometajući američke napore za elektrifikaciju, kažu stručnjaci iz industrije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *