Francuzi zainteresovani za geotermalni potencijal Republike Srpske

Predsjednik francuskog geotermalnog udruženja AFPG i specijalni savjetnik ministra energetike Francuske Žan Žak Graf, zainteresovan je za geotermalni potencijal Republike Srpske i toplifikaciju gradova, rekao je zamjenik direktora Republičkog zavoda za geološka istraživanja Srpske Cvjetko Sandić.

Graf je juče, nakon sastanka sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom i ministrom energetike i rudarstva Petrom Đokićem, zajedno sa direktorom kompanije Geosejf iz Beograda Milanom Marinovićem posjetio Geološki zavod Republike Srpske.

– Cilj francuske delegacije bio je upoznati geotermalni potencijal Republike Srpske. Graf je inače direktor klaster kompanije koja obuhvata 22 članice, između ostalog i Francuski geološki zavod, koji je jedan od najboljih u Evropi. Oni su toliko opremljeni da mogu sistem toplifikacije grada sprovesti od početnog stadijuma, do krajnjeg korisnika, kako bi se reklo, po sistemu “ključ u ruke” – rekao je Sandić za RTRS. 

Sandić je rekao da Republički zavod stoji na raspolaganju sa sve informacije i potencijalnu saradnju, kojoj se nada.

On je istakao da su hidrogeološka istraživanja do sada pokazala potencijal Banjaluke, Bijeljine i Višegrada, dodajući da nije isključeno da postoji još područja sa geotermalnim izvorima i mogućnošću crpljenja ove energije.

– Ovi ljudi koji su juče bili kod nas generalno nisu zainteresovani za banjsko-rekreativni i spa turizam, već, u duhu energetske tranzicije, konkretno za toplifikaciju gradova – naglasio je Sandić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *