Japanci zainteresovani za izgradnju HE Bistrica u Srbiji

Japanska agencija za međunarodnu saradnju zainteresovana za projekat izgradnje HE Bistrica u Srbiji.

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je u Tokiju sa višim izvršnim potpredsednikom Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) Đunićijem Jamadom.

Tema razgovora bila je produbljivanje saradnje sa ovom institucijom, kao i novi projekti u oblasti energetike, pre svega podrška izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica.

JICA je već iskazala zainteresovanost za projekat izgradnje RHE Bistrica, koji je jedan od prioritetnih projekata u Polaznim osnovama plana razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti za period do 2028. godine, sa projekcijama do 2030. godine, koji je Vlada Srbije usvojila u junu.

Đedović Handanović je navela da je pred Srbijom ciklus velikih investicija u oblasti energetike, gde su u narednih desetak godina potrebna ulaganja u iznosu od 15 milijardi evra kako bismo obezbedili veću energetsku nezavisnost, sigurnost snabdevanja i smanjili štetni uticaj energetskog sektora na životnu sredinu.

Ministarka je istakla da je reverzibilna hidroelektrana Bistrica jedna od najvažnijih investicija na listi prioritetnih projekata, a ovaj projekat je važan za energetsku stabilnost, balansiranje energije proizvedene iz obnovljivih izvora i razvoj tržišta električne energije.

Prema njenim rečima, Srbija bi izgradnjom RHE Bistrica povećala svoje kapacitete za skladištenje energije iz hidro potencijala. To je posebno korisno za ravnotežu ponude i potražnje u elektroenergetskim sistemima, omogućavajući snabdevanje električnom energijom kada je potrebno, čak i kada obnovljivi izvori energije, poput vetra i sunčeve energije, nisu dostupni.

Đedović Handanović je podsetila na to da je planirani kapacitet RHE Bistrica 656 MW i da je izgradnja ovog postrojenja značajna za stabilnost i pouzdanost elektroenergetskog sistema, jer RHE brzo mogu preći iz režima skladištenja u režim proizvodnje energije kako bi kompenzovale fluktuacije u potražnji ili iznenadne prekide u snabdevanju energijom.

To će, kako je napomenula, dodatno ubrzati i osigurati integraciju obnovljivih izvora energije u naš elektroenergetski sistem.

Ministarka je istakla da je duže od dve decenije Japan jedan od najvećih bilateralnih donatora Srbije, kao i da su japanske kompanije poslednjih godina sve prisutnije u Srbiji i kao investitori.

Sa JICA smo i do sada imali dobre odnose i podršku u ostvarenju ovih ciljeva, pre svega kroz izgradnju postrojenja za odsumporavanje u Termoelektrani „Nikola Tesla A”, koje je u završnoj fazi, ukazala je ona.

Prethodne nedelje smo, kako je navela, postigli dogovor o tome da postrojenje u TENT A bude završeno početkom godine, a danas smo to i potvrdili.

Ministarka je naglasila da će postrojenje za odsumporavanje koristiti najnoviju tehnologiju za smanjenje emisija praškastih materija i sumpor-dioksida iz termoelektrana.

Verujem da Japan može biti jedan od važnih partnera Srbije u procesu energetske tranzicije, da kroz tu saradnju može da se obezbedi ne samo finansiranje za određene projekte, već i prenos znanja, ekspertize i novih tehnologija, na kojima počiva zelena tranzicija, poručila je ministarka.

Đedović Handanović će se tokom posete Japanu sastati i sa ministrom ekonomije, trgovine i industrije Jasutoši Nišimurom, predsednikom parlamentarne Lige prijateljstva Japan–Srbija Ićirom Aisavom, kao i sa rukovodstvom Keidanrena, japanske poslovne asocijacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *