Evropska unija uštedila 53 milijarde kubnih metara gasa za šest mjeseci

Evropska unija uštedila je 53 milijarde kubnih metara gasa, između avgusta 2022. i marta 2023. godine. 

Ovo je izjavila evropska komesarka za energetiku, Kadri Simson, dodajući da je cilj smanjenja potražnje za gasom, vrlo brzo, produžen do marta 2024. godine.

“To bi moglo da nam pomogne da uštedimo dodatnih 60 milijardi kubnih metara prirodnog gasa. Nivo naših skladišta gasa je istorijski visok, 72%. Na putu smo da ispunimo cilj od 90% popunjenosti mnogo prije novembra“, izjavila je Simson.

Ona je ocijenila da evropske mjere za koordinisano smanjenje potražnj gasa dobro funkcionišu, dodajući da je EU na putu da ostvari REPowerEU agendu, dok se smanjenje isporuke ruskog gasa nastavlja.

Tržište LNG-a nastavlja da popunjava većinu manjka, koji je nastao zbog pada dostave iz ruskih gasovoda, rekla je evropska komesarka.

Uvoz ruskog LNG-a ostaje ograničen, a vremenom će biti više prostora za dalje smanjenje, rekla je ona i pozdravila inicijative koje su preduzele evropske vlade kako bi ubijedile kompanije iz svojih država da ne potpisuju nikakve nove ugovore za ruski gas.

Ona je kao ključni prioritet navela održavanje mreže sa pouzdanim evropskim  dobavljačima.

Nažalost, nije bilo moguće pronaći opšti pristup čitavom paketu prijedloga za reformu dizajna tržišta električne energije, rekla je Simson.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *