Solarna energija u EU ruši sve rekorde

Solarna energija u narednih pet godina porašće sa skoro 54 GW 2023. godine na 98 GW 2027. godine, prognoze su organizacije SolarPower Europe.

Kapacitet instalisanih panela u EU će dostići skoro 600 GW što znači da će se sa trenutnih 209 GW u pogonu, ukupni kapacitet za proizvodnju struje iz solara više nego udvostručiti u roku od četiri godine. Tri godine kasnije, 2030. godine, prognozira se kapacitet od 920 GW.

Španija je preuzela vodeću ulogu od Nemačke kao najveće evropsko tržište za solar u prethodnoj godini. Slede Poljska i Holandija, dok je Italija zauzela peto mesto. Na listi od 10 najvećih tržišta, samo dve zemlje su „novajlije“: Austrija i Mađarska.

EU-27 Annual Solar PV Installed Capacity 2000-2022
U Evropskoj uniji je prošle godine instalisano 41 GW solarne energije što 2022. čini najboljom godinom u istoriji solara do sada. To je 43% više u odnosu na 2021. godinu kada je srušen decenijski rekord sa instalisanih 28,1 GW solara.

Direktorka Asocijacije SolarPower Europe Walburga Hemetsberger izjavila na konferenciji OIE Srbija 2023 je da je Evropa prepoznala ključnu ulogu solara u okviru Evropskog zelenog sporazuma. Kako bi se osigurao neometan razvoj solara, neophodno je izboriti se sa nizom izazova, od jačanja mrežnih sistema, obezbeđivanja pouzdanih i zelenih lanaca snabdevanja, ubrzavanja izdavanja dozvola, do očuvanja regulatorne stabilnosti i stvaranja tržišta radne snage.

Kako je naglasila, svet je na početku kraja ere fosilnih goriva. Međunarodna agencija za energetiku je prvi put prognozirala da će tražnja za naftom, prirodnim gasom i ugljem dostići vrhunac pre 2030. godine. S druge strane, tehnologije obnovljivih izvora energije ubrzale su se u proteklih 12 meseci.

Solar Power Europe predstavlja više od 280 organizacija iz sektora solarne energije i tesno sarađuje sa više od 30 nacionalnih organizacija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *