Sokolac: Skupština odobrila izgradnju solarne elektrane Bjelosavljevići-Kula

Skupština opštine Sokolac jednoglasno je usvojila Zoning plan Bjelosavljevići, čime su otklonjene prepreke za izgradnju “Solarne elektrane Bjelosavljevići-Kula“, Sokolac, snage 100 megavata. Vrijednost investicije je oko 120 miliona evra, koje je njemački investitor odavno spremio.

– Nije moglo drugačije jer smo bili uporni i istrajni. Moji saradnici i ja vodili smo bitku tri godine kako bi ovaj projekat doveli do faze realizacije. Bilo je tu lobiranja, osporavanja, sabotaže, ali sve smo izdržali i sada smo u završnoj fazi – istakao je Milovan Sokolac, načelnik opštine Sokolac.

Bjelica je rekao da je investitor kompanija „Eter stejt“, registrovana u Gracu, sa centralom „Profajn-grup“ u NJemačkoj, koja je formirala preduzeće „Eter stejt“ na Sokocu, uz obezbjeđenje sredstava za otkup tenderske dokumentacije i rezervisala 120 miliona evra planiranih za ovu investiciju.

Prema njegovim riječima, sa uspostavljanjem solarne elektrane počeće i povlačenje „zelene privrede“, za šta se već javljaju kompanije iz oblasti auto-industrije i proizvodnje aluminijumske stolarije.

Nakon izgradnje elektrane, lokalna uprava godišnje će imati 800.000 KM koristi na ime koncesije po osnovu izdatih 180 hektara zemljišta koje se ne obrađuje, umjesto dosadašnjih 9.000 KM, koliko je stizalo na ime zakupa od farme „Romanija“.

Planom je obuhvaćena površina u naselju Bjelosavljevići od oko 150 hekatara sa lijeve strane magistralnog puta Podromanija-Rogatica, te naselju Kula, površine oko 30 hektara, sa mogućnošću proširenja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *