Japan planira ispuštanje radioaktivne vode iz Fukušime u okean

Dvanaest godina nakon havarije tri reaktora u nuklearnoj elektrani Fukušima, Japan se priprema da ispusti veliku količinu tretirane radioaktivne otpadne vode u more. Japanski zvaničnici kažu da je ispuštanje neizbježno i da bi uskoro trebalo da počne.

Postupanje s otpadnim vodama manji je izazov od zastrašujućeg zadatka razgradnje pogona. Taj proces slabo napreduje, a uklanjanje rastopljenog nuklearnog goriva nije ni počelo, prenosi AP.

Kako teku pripreme za ispuštanje vode?

Tokom posjete, novinari AP-a vidjeli su 30 ogromnih rezervoara za uzorkovanje i analizu vode za bezbjednosne provjere. Betonsko postrojenje za razrjeđivanje vode nakon obrade i ispitivanja je u završnoj fazi izgradnje. Iz njega će se voda ispuštati kroz podvodni tunel.

Operater elektrane, Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO), planira da ovo postrojenje bude spremno do proljeća. Potrebno mu je odobrenje nacionalne Agencije za nuklearnu regulaciju. Međunarodna agencija za atomsku energiju, koja sarađuje s Japanom kako bi osigurala da projekat ispunjava međunarodne standarde, poslaće misiju u Japan i sačiniti izvještaj prije početka pražnjenja.

Zemljotres jačine 9 stepeni Rihterove skale 11. marta 2011. godine izazvao je ogroman cunami koji je uništio sisteme za napajanje i hlađenje elektrane, uzrokujući da se reaktori br. 1, 2 i 3 otope i izbace velike količine radijacije. Voda koja se koristila za hlađenje jezgara reaktora iscurila je u podrume zgrada reaktora i pomiješana je sa kišnicom i podzemnom vodom.

130 tona kontaminirane vode koja se stvara dnevno sakuplja se, prečišćava i zatim skladišti u rezervoare, kojih sada ima oko 1.000 i zauzimaju veći dio fabrike. Oko 70% “vode tretirane ALPS-om”, nazvane po mašinama koje se koriste za filtriranje, još uvijek sadrži cezijum i druge radionuklide koji premašuju dozvoljene granice.

TEPCO kaže da se radioaktivnost može smanjiti na bezbjedne nivoe i da će osigurati da se nedovoljno filtrirana voda tretira, sve dok ne ispuni zakonske granice.

Tricijum se ne može ukloniti iz vode, ali je bezopasan u malim količinama i rutinski ga ispušta bilo koja nuklearna elektrana, kažu zvaničnici. I on će biti razrijeđen, zajedno s drugim radioaktivnim izotopima. Ispuštanje vode će biti postupno i koncentracije tricijuma neće premašiti nivoe u postrojenju prije nesreće, tvrde nadležni.

Fukušima ima probleme sa kontaminiranom vodom od katastrofe 2011. godine. Vlada i TEPCO kažu da se u rezervoarima mora napraviti mjesto za objekte od uklanjanja postrojenja, kao što je prostor za skladištenje otopljenog goriva i drugog visoko kontaminiranog otpada. Rezervoari su puni 96% i očekuje se da će na jesen dostići kapacitet od 1,37 miliona tona.

Namjera je da se voda ispusti na kontrolisan način, kako bi se izbjegao rizik da kontaminirana voda iscuri u slučaju drugog velikog zemljotresa ili cunamija. Voda će biti ispuštena iz rezervoara kroz cijev do obalnog bazena, kako bi se razrijedila morskom vodom i kroz podvodni tunel bila ispuštena do tačke udaljene jedan kilometar od obale.

Susjedne zemlje, ekolozi i lokalni ribari zabrinuti zbog namjere ispuštanja vode u okean

Lokalni ribari kažu da će njihova posao pretrpjeti još više štete. Susjedne zemlje kao što su Kina i Južna Koreja i ostrvske države Pacifika su izrazile zabrinutost za bezbjednost.

Naučnici smatraju da bi zdravstveni uticaji konzumacije tricijuma i drugih radioizotopa kroz lanac ishrane mogli biti gori od konzumiranja u vodi i da su potrebna dodatna istraživanja.

Radiolog sa Univerziteta u Tokiju Katsumi Shozugawa rekao je da je njegova analiza podzemnih voda na više lokacija u zabranjenim zonama u blizini elektrane pokazala da tricijum i drugi radioaktivni elementi cure u podzemne vode.

Ekološke grupe, uključujući Friends of the Earth , protive se ispuštanju. Predložili su dugoročno skladištenje vode očvršćavanjem, kako se koristi u odlagalištu otpada iz rijeke Savannah u SAD-u.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *