Istočni Stari Grad: povoljni uslovi za instalaciju solarnih panela

Istočni Stari Grad ima veoma povoljne geografske uslove za instalaciju solarnih panela , a postoje i zainteresovani partneri koji bi uložili u izgradnju solarnih elektrana

Ово је izjavio ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić. Đokić, koji je o tome razgovarao sa načelnikom opštine Istočni Stari Grad Bojom Gašanovićem, rekao je da postoje raspoloživi prenosni kapaciteti i dovoljan broj sunčanih dana, koji daju sigurnost za realizaciju takvih projekata.

On je sa Gašanovićem razgovarao o unapređenju uslova poslovanja u oblasti eksploatacije mineralnih sirovina, a inicirana je, kako je rekao, i mogućnost istraživanja snage vjetra na nekoliko lokaliteta na području ove opštine.

To je, kaže, dogoročan proces koji traje duže nego studije potrebne za solarne elektrane, ali će zainteresovanim partnerima biti omogućemo da obavljaju i takve radnje i eventualno izgrade i vjetro elektrane.

“Razgovarali smo o privrednim aktivnostima, kao što je unapređenje i poboljšanje uslova poslovanja u oblasti eksploatacije mineralnih sirovinma, posebno kamenih agregata. Ovdje imaju dvije firme koje se bave tim poslom, a na širem loklitetu su još neke koje se bave sličnim poslom i treba ih posmatrati na isti način”, rekao je Đokić novinarima.

Ministar smatra da je važno da predstavnici Vlade Republike Srpske redovno posjećuju izrazito nerazvijene opštine, te na taj način ohrabre ljude i podrže njihove napore za ostanak na ovim prostorima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *