Izrael: sve nestambene zgrade moraju da budu pokriveni solarnim panelima

Izrael je odlučio da sve nove nestambene zgrade i objekti moraju da budu pokriveni solarnim panelima. Razlog: manjak zemljišta i potrebe za energijom.

Iako okupan suncem, Izrael je premali da bi se oslanjao na tradicionalne, kopnene solarne elektrane.

Takođe je nepogodan za vjetroelektrane i nema vode za hidroelektrane.

Ron Eifer, koji vodi odsjek za održivu energiju Ministarstva energetike, rekao je da se Izrael izdvaja kao razvijena zemlja po svojoj ovisnosti o suncu kao obnovljivom izvoru, dok mu nedostaje zemlje za solarne elektrane. Zakasnio je s planiranim ciljem da do 2030. dobije 30 % električne energije iz obnovljivih izvora. “Moramo poduzeti neke dramatične korake”, rekao je Eifer, prenosi Rojters.

Bojleri koji se griju na sunce “štede” Izraelu 8 % energije

Prilikom donošenja državnog budžeta u maju, izraelska vlada je naredila da se u roku od 180 dana donese Uredba kojom se zahtijeva da nove nestambene zgrade budu pokrivene solarnim panelima.

Kod stambenih zgrada krov mora biti kompletno opremljen za kasniju laku montažu panela.

Zemlja je imala uspjeha sa sličnom inicijativom prije nekoliko deceniaj, kada je zahtijevala od stanovnika da koriste grijače vode na sunce.

Danas te grijači, odnosno bojleri, dominiraju na krovovima u gradovima i da nije njih Izrael bi mora da proizvoditi 8 % više električne energije.

Većina izraelskih komercijalnih solarnih polja izgrađena je u južnoj pustinji Negev ili udaljenim područjima na sjeveru, daleko od najvećih gradova.

“Osim problema gubitka električne energije u tranzitu na velike udaljenosti, važno je održavati otvorene prostore. Ne možete jednostavno pokriti cijelu pustinju Negev solarnim pločama”, rekao je Eifer.

“Dakle, potrebna nam je kombinacija panela smještenih na tlu i onih na krovovima i to direktno gdje postoji potražnja za električnom energijom”.

Solarni paneli: i krov i proizvođači energije

Otprilike 60 % će na kraju imati dvostruku namjenu, rekao je, misleći na solarne panele koji služe kao krov, ali i za proizvodnju energije.

Aktivisti za zaštitu okoline kritikovali su vladu premijera Benjamina Netanjahua zbog ekološki štetnih odluka ove godine, uključujući ukidanje poreza na jednokratnu plastiku i pokušaje ograničavanja propisa o čistom zraku.

Pozdravili su novu solarnu politiku, iako su rekli da su potrebne dodatne mjere.

Amit Bracha, izvršni direktor organizacije za zaštitu okoline Adam Teva V'din, rekao je da je nova odluka vlade “važna vijest, iako još uvijek kap u moru kao podsticaj za postavljanje solarnih instalacija na krovove”.

Upozorio je da razvijene zemlje često nude širu ekonomksu potporu, poput pozajmica i zelenih obveznica za podssticanje obnovljive energije.

Podsticaju izraelske vlade uključuju izuzeća od dozvola, poreske olakšice i premijeza  male proizvođače električne energije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *