EBRD finansira solarne i vjetroelektrane u Hrvatskoj sa 170 miliona evra

Doprinos EBRD finansiranju trenutnih projekata solarnih i vjetroelektrana u Hrvatskoj dostiže vrijednost od oko 170 miliona evra

Obnovljivi izvori energije, prije svega iz sunca i vjetra, predstavljaju prioritet aktivnosti Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Hrvatskoj.

Ovo je izjavila predsjednica EBRD-a Odile Renaud-Basso i poručila da je potrebno olakšati i ubrzati ulaganja u taj sektor

Područje obnovljivih izvora energije je vrlo atraktivno za privlačenje stranih investitora, ocjenila je i dodala da je njegov razvoj dugoročno od ključnog značaja za konkurentnost zemlje, ali da je potrebno ukloniti administrativna “uska grla” i pretjeranu birokratiju, koja usporava takve projekte.

Podsjetila je i da je EBRD finansirao nedavno predstavljenu studiju hrvatskih stručnjaka po kojoj potencijalni kapacitet vjetroelektrana na moru u Hrvatskoj u područjima s niskim uticajem na okolinu i more iznosi 25 gigavata (GW).

Inače, EBRD-ov doprinos finansiranju trenutnih projekata solarnih i vjetroelektrana u Hrvatskoj doseže vrijednost od oko 170 milijuna evra, a ti projekti bi trebali dovesti do povećanja proizvodnih kapaciteta za 250 megavata (MW).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *