Zakon o kritičnim sirovinama dobio saglasnost Parlamenta i Savjeta EU

Evropska komisija pozdravila je politički sporazum postignut između Evropskog parlamenta i Savjeta EU, koji se odnosi na Zakon o kritičnim sirovinama (CRMA).

Sporazum, između ostalog, predviđa da će lista kritičnih i strateških sirovina sada postati dio zakona EU, a na listu se dodaju aluminijum i sintetički grafit.

EU se suočava sa zavisnošću od nekoliko kritičnih sirovina, pri čemu često više od 90% snabdevanja unije dolazi iz jedne treće zemlje.

Istovremeno, Zakon predlaže mjerila za poboljšanje kapaciteta za ekstrakciju, preradu i reciklažu kritičnih sirovina u EU i usmjerava napore za diversifikaciju. Direktiva postavlja jasna merila za domaće kapacitete duž strateškog lanca snabdevanja sirovinama i za diversifikaciju snabdevanja EU :

najmanje 10% godišnje potrošnje EU za ekstrakciju ;

najmanje 40% godišnje potrošnje EU za preradu ;

najmanje 15% godišnje potrošnje EU za reciklažu ;

ne više od 65% godišnje potrošnje Unije svake strateške sirovine u bilo kojoj relevantnoj fazi prerade dolazi iz jedne treće zemlje.

Iako potražnja za kritičnim sirovinama nikada nije bila veća, očekuje se da će nastaviti da raste podstaknuta zelenim i digitalnim tranzicijama. Na primjer, očekuje se da će potražnja EU za litijumom koji se koristi u baterijama električnih vozila i skladištenju energije porasti za dvanaest puta do 2030.

Sporazum sada treba da odobre i Parlament i Savjet EU kako bi postao zakon.

Zakon o kritičnim sirovinama najavila je predsjednica Evrospke komisije Ursula fon der Lajen, u svom govoru o stanju Unije 2022. godine, kada je pozvala na rješavanje zavisnosti EU o kritičnim sirovinama kroz diverzifikaciu i osiguranje domaćeg i održivog snabdjevanja kritičnim sirovinama

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *