Šta donosi predlog Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu Srbije

Vlada Republike Srbije uputila je Narodnoj skupštini Predlog Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu.

Procena uticaja na životnu sredinu jedan je od ključnih preventivnih mehanizama zaštite životne sredine koja obezbeđuje da se značajni uticaji projekata i aktivnosti na životnu sredinu prepoznaju pre odobrenja projekta, te da se predvide uslovi i mere za otklanjanje i smanjenje negativnih uticaja.

Predlog Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu, odnosno Predlog Zakona o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, kako se tačno zove, uređuje i postupak učešća javnosti u odobravanju studija o proceni uticaja, zbog čega je ovaj propis izuzetno važan za građane, udruženja i aktiviste.

Dobre i loše strane predloga zakona

Predlog zakona proceni uticaja na životnu sredinu donosi brojna poboljšanja, produženi su rokovi za učešće javnosti, predviđa se uspostavljanje posebnog portala za praćenje postupaka procene uticaja, što može da doprinese lakšem informisanju i učešću javnosti,“ ocjenjujeje Mirko Popović programski direktor Regulatornog instituta za obnovljivu energiju RERI.

„Međutim, u zakonu je i dalje ostavljena mogućnost da se saglasnost na Studiju o proceni uticaja pribavi nakon izdavanja građevinske dozvole, odnosno da se dostavi uz prijavu radova, što u praksi predstavlja najveći problem. Ako se prvo izda građevinska dozvola, a potom se utvrde mere i uslovi zaštite životne sredine onda ne postoji garancija da će mere i uslovi biti ugrađeni u sam projekt i rešenje o građevinskoj dozvoli,“ dodao je Popović. 

Poslanik u skupštini Srbije, Aleksandar Jovanović je istakao: da je u poslednjih nekoliko godina vršen je veliki pritisak na životnu sredinu od strane multikorporacija i domaćih investitora bez primene zakonskih propisa.

„Mnoge sednice odbora za zaštitu životne sredine održani su van Doma narodne skupštine, po opštinama Majdanpek, Žagubica, Loznica i Babušnica,  na kojima nam nije bilo omogućeno bezbedno prisustvo. Pitanje životne sredine je od fundamentalnog značaja za društvo i borba za njeno očuvanje tek predstoji“, smatra Joavnović.

Energetska zajednica: Zakon o proceni uticaja nije usklađen sa EU Direktivom

Aleksandra Bujaroska, ekspert za životnu sredinu Sekretarijata Energetske zajednice je skrenula pažnju da je Energetska zajednica već pokrenula nekoliko postupaka protiv Srbije, zbog toga što Zakon o proceni uticaja nije usklađen sa EU Direktivom, ali i zbog toga što u zakonu nije jasno definisano da se saglasnost na studiju o proceni uticaja mora pribaviti pre izdavanja odobrenja za realizaciju projekta.

„Smatramo da i u predlogu zakona ovo pitanje nije u potpunosti rešeno u skladu sa EU Direktivom, koja jasno zahteva da se prvo pribavi saglasnost na studiju o proceni uticaja, a potom i odobrenje za realizaciju projekta“, kaže Bujorska.   

Na poziv predsednika Odbora za zaštitu životne sredine RERI će svoje zaključke o Predlogu zakona o proceni uticaja na životnu sredinu predstaviti na sednici Odbora 19. oktobra.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *