Ispitati ustavnost i zakonitost Zakona o geološkim istraživanjima Republike Srpske

Centar za životnu sredinu će iskoristiti sve pravne mehanizme, domaće i međunarodne, kako bi ispitao ustavnost i zakonitost izmjena Zakona o geološkim istraživanjima Republike Srpske.

Ovo je izjavio Redžib Skomorac, pravni savjetnik u Centru za životnu sredinu. Iz ove organizacije su upozorili da se zakonom, koji je usvojila Narodna skupština 4. jula 2024. godine, Republika Srpska odlučila za provođenje geoloških istraživanja:

  • bez osnovnih principa lokalne demokratije,
  • bez prethodne procjene uticaja za praktički sva geološka istraživanja,
  • bez jasno utvrđenih ukupno dozvoljenih količina za metalične mineralne sirovine,
  • bez dodatnih kriterija za koncesionare.

Iz Centra za živornu sredinu podsjećaju da je ova organizacija i tokom 2022. godine podnosila amandmane na Zakon o geološkim istraživanjima koji je trenutno na snazi, međutim Narodna skupština tada nije glasala o amandmanima, budući da Odbor za zaštitu životne sredine nije zahtjevao glasanje poslanika.

„Osuđujemo dodatno produbljivanje nedostataka ovog propisa i centralizaciju odlučivanja u Vladi o pitanjima koja su suštinski lokalnog karaktera, i to u momentu kada već 18 godina ne postoje legitimne javne politike koje obuhvataju i geološka istraživanja – a za što očito ni zakonodavno tijelo Republike Srpske nije naročito zainteresovano“, zaključio je Skomorac.

Narodna skupština Republike Srpske, je na 10. redovnoj sjednici održanoj 4. jula, usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima Republike Srpske, i to sa značajnim izmjenama u odnosu na Nacrt zakona koji je ranije izazvao interes šire javnosti.

Prijedlog zakona usvojen je bez amandmana koji je uputio Centar za životnu sredinu zajedno sa Transparency International u Bosni i Hercegovini, a koje je podržala i Kuća ljudskih prava Banja Luka.

Amandmani organizacija civilnog društva, koji su bili podneseni radi zaštite demokratskih principa i ljudskih prava u vezi sa životnom sredinom, predstavnici organizacija prezentovali su relevantnim skupštinskim radnim tijelima, prethodno zasjedanju Narodne skupštine.

Uprkos zahtjevu organizacija, Zakonodavni odbor nije glasao o predloženim amandmanima, dok Odbor za zaštitu životne sredine nije ni razmatrao Prijedlog zakona, što je bio uslov za njihovo dalje upućivanje, navode u Centru za životnu sredinu.

Međutim, na samoj sjednici Narodne skupštine, amandmani su ipak bili predloženi od strane poslanika koji su prepoznali problematiku i negativan trend izmjena ovog zakona – no u konačnom glasanju o pojedinačnim amandmanima nije bilo dovoljno podrške za njihovo prihvatanje.

“Ovo smatramo nedopustivim, jer ne samo da veliku većinu narodnih poslanika ne zanimaju doprinosi organizacija civilnog društva, već su poslanici koji su glasali za takav Prijedlog zakona, njih ukupno 44 od 59 prisutnih, još jednom pokazali da ne rade u najboljem interesu građana/ki koje zastupaju”, poručuju iz Centra za životnu sredinu.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *