Potražnja za naftom u svijetu usporiće u 2024. godini – prognoze IEA

Potražnja za naftom u svijetu usporiće 2024. godine, u odnosu na ovu godinu, tokom koje će potrošiti rekordnih 102,2 miliona barela dnevno sirove nafte, saopštila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Agencija prognozira porast globalne potražnje za naftom za 2,2 miliona dnevno ove godine, prije nego što uspori na 1 milion barela 2024. godine, kao rezultat slabljenja ekonomije nakon ubrzanog post-kovid perioda i veće upotrebe električnih automobila.


U međuvremenu, IEA napominje da je svjetska potražnja za naftom dostigla rekordnih 103 miliona barela dnevno u junu i mogla bi dostići još jedan vrhunac u avgustu.

“Nakonslabijih mjeseci, potražnja zemalja OECD-a je revidirana naviše za maj i jun, pri čemu je ukupna potrošnja ponovo zabilježila rast, nakon dva kvartala pada”, saopštila je IEA.

“Kineska potražnja je takođe bila jača nego što se očekivalo, dostižući nove maksimume uprkos stalnoj zabrinutosti za stanje ekonomije.”

Cijene rastu, ponude se zaoštravaju


U međuvremenu, cijene nafte su porasle za više od 15% od početka jula zahvaljujući snažnoj potražnji i izgledima za pooštravanje globalne ponude jer ključne članice Opec+, Saudijska Arabija i Rusija nastavljaju da ograničavaju proizvodnju i izvoz.

U četvrtak (10. avgusta) je međunarodna referentna vrijednost sirove nafte Brent porasla iznad 88 USD po barelu, po prvi put od 27. januara. Trenutno se trguje iznad 86 USD/bbl.

U julu je snabdjevanje naftom iz organizacije Opec+ palo za 1,2 miliona barela po danu, na skoro dvogodišnji minimu, jer je stupilo na snagu dobrovoljno smanjenje proizvodnje u Saudijskoj Arabiji.

Ograničeni dobici


Proizvodnja organizacije Opec+ iznosila je 50,7 miliona barela/dnevno u julu, što je pad od više od 2 miliona, u odnosu na početak godine, prema IEA.

U istom periodu, proizvođači izvan ove organizacije, povećali su proizvodnju za 1,6 miliona barela dnevno, na 50,2 miliona , “ali se do kraja godine očekuju ograničeni dobici izvan Opeca +”, saopštila je IEA.

Ipak, SAD, najveći svjetski proizvođač nafte, činiće gotovo 80% globalnog rasta ponude u 2023. godini, od 1,5 miliona barela dnevno. “Sljedeće godine će taj udio pasti kako se aktivnost usporava u oblasti ekspolatacije škriljaca”, navodi se u izvještaju IEA.

U međuvremenu, grupa proizvođača nafte Opec+ objavila je svoj najnoviji mjesečni izvještaj, zadržavajući prognozu iz jula, da će globalna potražnja za naftom ove godine rasti za 2,4 miliona barela dnevno – na prosječnih 102 miliona, nešto manje od procjene Međunarodne agencije za energiju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *