Srbija : ulaganja u obnovljive izvore energije (OIE) jedan od stubova energetske tranzicije

Ulaganja u obnovljive izvore energije (OIE) jedan je od stubova energetske tranzicije, a naše ciljeve do 2030. godine u tom procesu možemo da ostvarimo samo uz efikasno sprovođenje investicija i javnog i privatnog sektora.

Ovo je izjavila ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović na sastanku sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Kristoferom Hilom.

Ministarka je navela da projekat izgradnje jednog gigavata solarnih elektrana, zajedno sa baterijskim skladištima, koji će biti realizovan sa strateškim partnerom, konzorcijumom koji predvodi južnokorejska kompanija Hyundai Engineering, jedan je od prioritetnih projekata u sektoru obnovljivih izvora energije (OIE) jer će ovaj kapacitet, kad bude završen, značajno unaprediti proizvodni portfolio EPS-a.

Ona je rekla i da se uskoro očekuje završetak Prethodne studije opravdanosti za RHE Đerdap 3, a da tehničke i ekonomske analize treba da pokažu koji su optimalni kapaciteti buduće hidroelektrane.

Sa zaključcima studije ćemo upoznati i rumunsku stranu, a preliminarne analize pokazuju da nema negativnog uticaja na rad postojećih HE Đerdap 1 i HE Đerdap 2, dodala je ona.

Takođe, Đedović Handanović  je istakla značaj tehničke pomoći koju SAD pružaju energetskom sektoru Srbije kroz različite projekte koje sprovodi Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Prema njenim rečima, u gasnom sektoru, nakon puštanja u rad gasne interkonekcije sa Bugarskom, čija izgradnja je završena za 12 meseci, Srbija namerava da nastavi povezivanje sa susedima, a prioritet su gradnja gasnih interkonekcija sa Severnom Makedonijom i Rumunijom, koje treba da doprinesu većoj energetskoj sigurnosti, kao i diversifikaciji izvora snabdevanja.

Hil je rekao da je vidljiv napredak koji je ostvaren u različitim delovima energetskog sektora Srbije u prethodnom periodu, a posebno u delu diversifikacije snabdevanja prirodnim gasom, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *