Integracija tržišta električne energije i dekarbonizacija – teme ministarskog savjeta Energetske zajednice

Napredak i bolja integracija tržišta električne energije i napora za dekarbonizaciju bile su teme neformalnog sastanka Ministarskog savjeta Energetske zajednice održanog u Banjaluci.

Povezivanje tržišta ima za cilj da u potpunosti integriše ugovorne strane u jedinstveno tržište električne energije EU, kroz mehanizme kao što su jednodnevno spajanje za dan unaprijed i unutar dana (SDAC i SIDC), čime se povećava efikasnost i prekogranična trgovina električnom energijom, saopšteno je iz Energetske zajednice.

U tom kontekstu, ministri su se usredsredili na dvije glavne teme: usklađivanje zakona EU sa nacionalnim zakonodavstvom i potpuno usklađeno imenovanje operatora tržišta električne energije ( NEMO) u ugovornim stranama.

Neformalnim sastankom ministarskog vijeća (IMC) predsjedavali su Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Mechthild Wörsdörfer, zamjenica generalnog direktora DG ENER Evropske komisije. IMC je vodio Artur Lorkowski, direktor Sekretarijata Energetske zajednice. Skupštini se obratio i gospodin Peter Holicza, zamjenik državnog sekretara za EU poslove i međunarodne odnose, koji je predstavljao mađarsko predsjedavanje Vijećem Evropske unije.

Mechthild Wörsdörfer, zamjenica generalnog direktora DG ENER Evropske komisije naglasila je opredijeljenost EU da podrži ugovorne strane Energetske zajednice u energetskoj tranziciji u regionu i pozvala na jačanje regionalne saradnje:

Uparivanje tržišta će donijeti važne prednosti ekonomijama i konkurentnosti regije, kao i podršku naporima za postizanje klimatska neutralnost. EU je unaprijedila ove pogodnosti našim partnerima Energetske zajednice prije pristupanja EU. Stoga se ugovorne strane pozivaju da ubrzaju transpoziciju i implementaciju Paketa integracije električne energije bez daljnjih odlaganja.”

Direktor Artur Lorkowski istakao je važnost ubrzanja spajanja tržišta u trenutnom kontekstu produženih kašnjenja. On je istakao potrebu da se napreduje transpozicija prava EU u nacionalno zakonodavstvo, što je usko povezano sa NEMO-ima i podnošenjem ACER-u na odobrenje plana integracije operacije spajanja tržišta, kao i operacionalizacija regiona za proračune kapaciteta.

Dalja kašnjenja u transponovanju i implementaciji Paketa integracije električne energije predstavljaju značajan izazov za postizanje izuzeća za izvoz električne energije iz Energetske zajednice u Evropsku uniju od 2026. godine“.

Tokom drugog dijela sastanka, fokus je pomjeren na cijene ugljika i ažuriranje Mape puta za dekarbonizaciju u regiji, uključujući ocjenu Evropske komisije o uticaju ugljika na različite političke izbore za okvir cijena ugljika unutar Energetske zajednice.

Direktorica za međunarodne poslove i klimatske finansije DG CLIMA, Diana Acconcia, naglasila je da bi transpozicija paketa za praćenje, izvještavanje, verifikaciju i računovodstvo (MRVA) trebala biti prioritet i trebala bi biti osnova za svaku opciju određivanja cijena ugljika.

Potpuna transpozicija MRVA paketa i implementacija mehanizma za određivanje cijena karbona s ciljem pridruživanja EU sistemu trgovine emisijama (ETS) najkasnije nakon pristupanja EU, ostaje ključni aspekt za strane ugovornice da postignu klimatsku neutralnost do 2050. godine. EU posvećen je podršci regionu u ovom nastojanju.”

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da ovo ministarstvo neće predlagati bilo kakav zakon ili odluku iz oblasti energetike ako za to ne postoji dogovor Republike Srpske i Federacije BiH (FBiH).

On je istakao da je cilj očuvanje energetskog suvereniteta Srpske i FBiH i sprovođenje određene politike preuzete na osnovu međunarodnih sporazuma.

Napominjem da nijednu aktivnost nećemo sprovesti ako će to slabiti nadležnosti Republike Srpske i FBiH“.

On je naveo da je naglašena potreba zagovaranja procesa dekarbonizacije koji će biti spor i bolan i za šta neophodno obezbijediti dodatna sredstva.

Košarac očekuje da će FBiH konsolidovati svoje politike, te da će pratiti kredibilne politike iz oblasti energetike u Srpskoj.

Osim toga, Košarac očekuje da će aktivnosti preuzete iz ugovora i sporazuma na nivou BiH biti sprovedene tako da će kretanje biti isključivo uz saglasnost entitetskih struktura s obzirom da je energetika Ustavom definisana kao nadležnost Republike Srpske i FBiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *