Integracija sistema elektronske naplate putarine (ENP) Srbije i Bosne i Hercegovine

Integracija sistema elektronske naplate putarine (ENP) između Srbije i Bosne i Hercegovine omogućena je Memorandumom o poslovnoj saradnji, koji je potpisan u Beogradu, u prisustvu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Gorana Vesića.

Potpisani dokument će omogućiti ljudima koji imaju tagove u Bosni i Hercegovini, kao i onima u Srbiji, da nesmetano koriste puteve, bez zaustavljanja, rekao je Vesić.

Memorandum su potpisali direktori javnih preduzeća „Putevi Srbije”, „Auto-putevi Republike Srpske” i „Auto-ceste Federacije Bosne i Hercegovine” – Zoran Drobnjak, Nedeljko Ćorić i Denis Lasić.

Vesić je zahvalio ministru komunikacija i saobraćaja BiH Edinu Fortu i ministru transporta i komunikacija Republike Srpske Nedeljku Čubriloviću na velikom doprinosu da se pomenuti memorandum potpiše.

Vesić je istakao da je ovaj dokument značajan zbog toga što pokazuje da se integrišemo u regionu i što olakšava život građanima, kako u BiH, tako i u Srbiji.

On je rekao da očekuje da će 15. aprila biti uspostavljena i zajednička integrisana naplata putarine sa Crnom Gorom, 15. maja sa Hrvatskom, a u junu i sa Grčkom.

Ministar je podsetio na to da je Srbija prošle godine uspostavila integrisanu naplatu putarine sa Severnom Makedonijom, navodeći da je u našoj zemlji izdato i preko 50.000 tagova.

Kada je u pitanju saradnja Srbije i BiH, mi u ovom trenutku gradimo jedan auto-put i dve brze saobraćajnice između naše dve zemlje, i do kraja ove godine biće završeno naših skoro 19,5 kilometara prvog dela auto-puta Beograd–Sarajevo, rekao je Vesić.

Pored toga, mi ćemo ove godine završiti i brzu saobraćajnicu Šabac–Loznica, vezu do graničnog prelaza Šepak, naveo je on i istakao da počinje da se radi i put Slepčević–Badovinci, a gradiće se i još jedan polumost pored Pavlovića mosta kako bismo imali četiri trake mosta.

On je najavio i izgradnju auto-puta u narednih godinu i po dana između Požege i Kotromana, gde će se, kako je objasnio, tunelom ulaziti sa strane Srbije u BiH.

Prema njegovim rečima, vlade Srbije i BiH su, u saradnji sa železničkim preduzećima i Federacije i Republike Srpske, konkurisale u EU za dobijanje sredstava za rekonstrukciju pruge Beograd–Sarajevo.

Vreme je da naš region sarađuje, da pomažemo jedni druge, jer samo tako možemo da opstanemo u teškim vremenima koja dolaze, poručio je Vesić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *