Cilj rudnika uglja Kreka 150.000 tona mjesečno

Direktor Rudnika uglja Kreka Tuzla, Elnur Dizdarević izjavio je da je cilj 150.000 tona uglja na mjesečnom nivou. On je nakon sastanka sa federalnim ministrom nergije, rudarstva i industrije ocijenio da su u tom rudniku trendovi dobri.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić održao je danas sastanak sa menadžmentom Rudnika uglja Kreka Tuzla i sa predstavnicima JP Elektroprivreda BiH. 

– Ministarstvo je u obilasku svih rudnika koji su pri Elektroprivredi BiH. Prvo dajemo podršku u budućem radu, ali proizvodnja nam je veoma bitna za naredni period. Poslije Zenice i Kaknja danas smo u Tuzli i ovdje smo došli na dobro tlo i gdje imamo dobre rezultate. Pohvaljujem direktora Elnura Dizdarevića, jer ono što su zatekli bilo je obeshrabrujuće, ali su uspjeli da podignu proizvodnju – rekao je ministar Lakić.

Federalni ministar je istakao da je vrlo bitna sinergija između uprave i sindikata, te da je sindikat mnogo uradio na tome da se atmosfera među radnicima popravi.

– Ovo ne treba da stvara euforiju jer je ovo dobar trend koji bi se trebao povećati da se dođe na nekadašnje stanje – kazao je ministar Lakić. 

Dodao je da je u fokusu Ministarstva uvezivanje radnog staža, te naveo da su izdvojili 40 miliona KM za zbrinjavanje rudara u Zenici, povećali cijene uglja i plaće u rudarstvu, a zauzvrat “Elektroprivreda BiH” nije dobila povećanu proizvodnju uglja. 

– Ono što mogu reći da smo u Kreki u januaru 2023. godine bili na 30.000 tona, a sada smo na 100.000 tona. Ponavljam to nije ono što je dovoljno, ali su trendovi pozitivni i šalju poruku da energetski sektor može opstati. Trenutno nismo ni na 50 posto potrebne proizvodnje uglja – rekao je federalni ministar. 

Proizvodnja uglja je ključna jer bez dovoljno uglja nema ni dovoljno električne energije. BiH je bila zemlja izvoznik, a sada je pod znak pitanja došlo snabdijevanje tržišta u BiH. 

– Ključni faktor je da li postoji električna energija da se proda ili ne postoji, da bi postojala mora biti uglja u TE. Ako nivo proizvodnje bude nizak kompletan ciklus ne može biti zatvoren. Ako ne proizvodimo energiju onda je moramo štediti. Naslijeđeno stanje iz prethodnog perioda je loše i moramo ga popraviti – istakao je Lakić.

Direktor Rudnika Kreka Elnur Dizdarević kaže kako su u tom rudniku trendovi dobri te da je cilj 150.000 tona uglja na mjesečnom nivou. 

– U tom slučaju došli bi do održivog tekućeg poslovanja. Naravno neophodne su investicije, ulaganja, ali s dobrom organizacijom, vjerujem da možemo ostvariti zacrtane ciljeve – kazao je direktor Dizdarević.

Trenutno u Rudniku Kreka radi 1.700 radnika, a neophodno je njih još 300.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *