Evrozona ulazi u recesiju – BDP smanjen dva tromjesečja za redom

Bruto domaći proizvod (BDP) u evrozoni smanjen je za 0,1 %, u periodu od januara do marta 2023. godine i povećan za 0,1 % u Evropskoj uniji, u poređenju sa prethodnim kvartalom, pokazuju podaci Eurostata.

Istovremeno, revidirana statistika za četvrto tromjesečje 2022. godine pokazuje takođe pad od 0,1 %, pa je sa dva uzastopna negativna tromjesečja evrozona i tehnički u blagoj recesiji.

Poljska je imala najveći rast BDP-a u odnosu na prethodni kvartal i to od 3,8 %, a slijede Luksemburg sa uvećanjem od 2 % i Portugalija sa 1,6 % rasta BDP-a. Najveći pad imala je Irska (-4,6 procenata), Litvanija (-2,1 %) i Holandija (-0,7 procenata).

Broj zaposlenih povećan

Tokom prvog kvartala ove godine izdaci za krajnju potrošnju domaćinstava smanjeni su i u evrozoni i u EU za 0,3 %, nakon smanjenja od 1 % u evrozoni i 0,9 % u EU u prethodnom tromjesečju.

Državni rashodi za krajnju potrošnju smanjeni su za 1,6 % u evrozoni i za 0,9 % u EU.

Izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava negativno su uticali na rast BDP-a i u evrozoni i u EU (-0,1 procentni poen (pp) za evrozonu i -0,2 pp za EU). Doprinosi finalnih rashoda vlade bili su negativni za obje zone (-0,3 pp za evrozonu i -0,2 pp za EU).

Broj zaposlenih povećan je za 0,6% u evrozoni i za 0,5% u EU u prvom kvartalu 2023. u odnosu na prethodni kvartal..

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *