Hrvatska:dozvole za projekte OIE znatno duže od propisanih rokova

Postupci u vezi zaštite okoline i prirode, za projekte obnovljivih izvora enrgije (OIE) u Hrvatskoj, prije dobijanja lokacijske, odnosno građevinske dozvole, vrlo su komplikovani i traju nepredvidivo dugo.

Iako su usklađeni sa zakonodavstvom Evropske unije, traju duže od propisanih rokova.

Razlog je, osim same administrativne procedure, i slabi kadrovski kapaciteti svih učesnika u tim postupcima, navodi se u analizi OIE Hrvatska (OIEH).

U većini slučajeva od podnošenja zahtjeva do objave informacije o zahtjevu, nerijetko prođe i do šest mjeseci, dok je zakonom propisani rok za provđenje cjelokupnog postupka za Ocjenu o potrebi procjene (OPUO) – dva mjeseca.

Za postupak procjene uticaja na okolinu (PUO), zakonski rok za proveđenje postupka je četiri mjeseca (uz mogućnost produženja  za još dva mjeseca), a počinje da ističe od uredno podnesenog zahtjeva.

Međutim, u praksi postupci procjene od podnošenja zahtjeva do dobijanja rješenja, traju u pravilu dvije do tri godine. Poređenja radi, EU Direktiva o obnovljivim izvorima energije nalaže da sve dozvole za OIE projekte trebaju biti dovršene u roku od dvije godine.

Analiza OIEH o probijanju zakonom propisanih rokova za OPUO postupke

Analiza je utvrdila kako je tokom marta i aprila 2023. objavljena ukupno 21 informacija o pokretanju OPUO, od čega je za samo osam postupaka doneseno rješenje, ali ne u zakonskom roku. Ostali zahtjevi još uvijek su u postupku rješavanja.

Postupak od podnošenja zahtjeva do donošenja rješenja za osam riješenih zahtjeva je trajao od 4,5 do 7,5 mjeseci tj. u prosjeku 6 mjeseci, što u odnosu na zakonom propisano trajanje OPUO postupka znači prosječno prekoračenje od 4 mjeseca.

Bez obzira na to što su projekti OIE, kako na niovu EU, tako i u Hrvatskoj, definisani kao prioritetni kako bi se postigli zacrtani klimatski i energetski ciljevi, nije za očekivati konkretne pomake dok ne dobiju ozbiljnu podršku za njihovu realizaciju, navodi se u analizu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *