Potpisan Memoradum o gradnji naftovoda Mađarska – Srbija

Procenjena vrednost projekta izgradnje naftovoda Srbija – Mađarska za kapacitet od 5,5 miliona tona godišnje iznosi 157 miliona evra za srpsku deonicu naftovoda.

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto potpisali su Memorandum o razumevanju o izgradnji naftovoda Mađarska–Srbija.

Planirano je da novi naftovod ide trasom Szazalombata–Alđe–Roske–Novi Sad, ukupne dužine 304 kilometra, sa potencijalnim produženjem do Soluna i Drača.

Memorandumom je predviđeno da će pre početka realizacije projekta biti potpisan sporazum o izgradnji naftovoda Mađarska–Srbija između privrednih društava “Transnafta” a.d i MOL Grupe, kao nosilaca realizacije projekta.

Ovim dokumentom detaljnije će se odrediti tehničko-tehnološke karakteristike i vremenski okvir realizacije, kao i definisati obostrane i pojedinačne obaveze učesnika u projektu.

Takođe, direktor JP „Srbijagas“ Dušan Bajatović i generalni direktor mađarskog preduzeća za elektroprivredu „MVM CEEnergy Zrt“ Laslo Zoltan Frico potpisali su ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća.

Izgradna naftovoda za sigurnije snabdevanje Srbije

Đedović je navela da Srbija trenutno ima samo jedan pravac kojim se snabdeva sirovom naftom, preko Hrvatske, i da je za veću sigurnost potrebno da, kao i u gasnom sektoru, imamo diverzifikaciju izvora i ruta snabdevanja.

Izgradnjom novog naftovoda ka Mađarskoj obezbedićemo sigurnije snabdevanje domaće rafinerije, a time i domaćeg tržišta. Ovaj projekat je planiran listom prioritetnih investicija, kao jedan od strateških u oblasti snabdevanja naftom, objasnila je ministarka.

Ona je naglasila da su Mađarska i Srbija, kao dve prijateljske zemlje, u energetskoj krizi dodatno potvrdile svoje čvrsto i pouzdano partnerstvo u oblasti energetike.

Prema njenim rečima, Mađarska se snabdeva gasom iz Balkanskog toka preko Srbije, a naša zemlja deo svojih rezervi gasa skladišti u Mađarskoj.

Ministarka je istakla da će dve zemlje izgradnjom novog naftovoda dodatno proširiti strateške odnose u oblasti energetike, a da će Srbija podići svoju energetsku bezbednost na viši nivo.

Procenjena vrednost projekta izgradnje naftovoda Srbija–Mađarska za kapacitet od 5,5 miliona tona godišnje iznosi 157 miliona evra za srpsku deonicu naftovoda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *