Sarajevski energetski forum SEF 2023 : dekarbonizacija, CO2 taksa, prozjumeri

Sarajevski energetski forum – SEF (Sarajevo Energy Forum) održava se od 20. do 23. juna 2023. godine, u organizaciji Fondacije Solarna akademija i partnera, pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Na forumu će biti riječi o trenutnoj poziciji BiH i zemalja u regionu o procesu dekarbonizacije i pripremi privrede za uvođenje taksi na emisiju CO2 (CBAM), ulozi kupaca-proizvođača (prozjumera) u energetskoj tranziciji, korištenju mreža za prenos energije iz obnovljivih izvora (OIE) i izazovima prekograničnih kapaciteta, razvoju berze trgovanja energijom u regionu, prelasku na zeleni hidorgen i biomasu.

Biće govora i o mogućnostima finansiranja projekata energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Forum će okupiti eksperte, investitore, razvojne menadžere, proizvođače opreme, predstavnike građevinskih kompanija, regulatore, aktere iz akademske zajednice, energetskih kompanija, prenosnih kompanija, javnih preduzeća, te predstavnike vlasti i institucija iz Bosne i Hercegovine, regije i Evropske unije, kao i civilnog društva i medije.

Tema foruma u skladu je sa ubrzanim zaokretom EU prema energetskoj tranziciji i obnovljivim izvorima energije, što je i obaveza zemalja u regiji koji su kandidati za članstvo u EU, a što je dodatno usloljeno i ratom u Ukrajini.

Sastavni dio SEF 2023 biće i Sajam izlagača, gdje će učesnici moći da se upoznaju sa najnovijim dostignućima u oblasti pružanja usluga razvoja projekata iz OIE, ugradnje i održavanja opreme i savremenih rješenja elektrana za kućanstva i privredu, kao i automobilnosti, te rješenja za punionice električnih vozila i mogućnosti finansiranja projekata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *