Hrvatska ima rezultate geoloških ispitivanja na lokaciji Trgovska gora

Hrvatski Fond za finansiranje zbrinjavanja radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane “Krško” dobio je rezultate geoloških, hidrogeoloških i geofizičkih ispitivanja na lokaciji Trgovska gora, planiranoj za izgradnju Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

Ovo je izjavio predsjedavajući Ekspertskog tima BiH za Trgovsku goru Emir Dizdarević.

On je rekao da BiH još nije dobila odgovor iz Hrvatske na primjedbe koje se odnose na zahtjev za izdavanje sadržaja o studiji uticaja na životnu sredinu zbrinjavanja radioaktivnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori.


“Čekamo odgovor kako bi se Ekspertski tim izjasnio prema Koordinacionom tijelu”, rekao je Dizdarević i podsjetio da je BiH uputila zvanično primjedbe u prvom kvartalu ove godine.


On je naveo da Ekspertski tim raspolaže informacijama da je hrvatski Fond za finansiranje zbrinjavanja radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane “Krško” dobio rezultate geoloških, hidrogeoloških i geofizičkih ispitivanja na lokaciji planiranoj za izgradnju Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada.

“Završen je nulti monitoring i Fond ima rezultate. Očekujemo da ćemo dobiti te rezulatate od Hrvatske”, dodao je Dizdarević.

On je rekao da ispitivanja na BiH strani nisu počela, te da se čeka odobrenje nadležnih ministarstava.

“Ekspertski tim je podnio izvještaj Koordinacionom tijelu i zamolio da se ove aktivnosti što prije završe. Potrebni su nam ti rezultati iz Hrvatske koje će oni predstaviti u studiji uticaja na okolinu”, rekao je Dizdarević.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklerane elektrane “Krško”, kao i postojeći institucionalni otpad, skladišti na lokaciji Trgovska gora u opštini Dvor, na samoj granici sa BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *