Srbija će imati najviše elektropunjača na putevima u regionu

Srbija će imati najviše elektropunjača na putevima u regionu, jer je želja i obaveza da putna infrastruktura bude prilagođena vremenu koje dolazi, a u kojem će se voziti sve više električnih automobila.

Ovo je izjavio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije.

Zato tenderom za „zelene pumpe“ omogućavamo da se na 20 postojećih stajališta na svakom od njih postavi između pet i 20 eletropunjača kao da se napravi prostor za odmor koji će imati kafić i prodavnicu. Tu će vozači moći da se odmore dok napune baterije svojih automobila, rekao je Vesić za TV Prvu.

– U narednh 10 do 15 godina, biće sve više električnih vozila tako da nećemo birati hoćemo li da ih koristimo ili ne. Zato moramo da imamo mrežu električnih punjača kako bi strani vozači nastavili da biraju Srbiju a ne da putuju preko Rumunije i Bugarske a mi da ostanemo ’slepo crevo’ . naveo je ministar.

Vesić je ukazao da za sada postoji osam punjača duž autoputeva, postavlja se još 10, uglavnom na naplatnim stanicama kao i da će na većini od 26 naplatnih rampi koje se rekonstruišu biti ellektričnih punjača. Izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji predviđeno je da svaka pumpa na auto-putu i brzim saobraćajnicama, na četiri mesta za točenje goriva, mora da postavi jedan brzi elektropunjač.

Niža putarina za električna vozila?

– Bićemo zemlja sa najviše elektropunjača u regionu. Moramo putnu infrastrukturu da prilagodimo vremenu koje dolazi – rekao je Vesić.

Dodao je da će Ministarstvo predložiti i da električna vozila plaćaju 13 odsto nižu putarinu, kao podsticaj da građani kupuju upravo takva, ekološka vozila.

Vesić je naveo i da su počeli pregovori sa Grčkom o uvođenju integrisane naplate putarine, odnosno jedinstvenog taga, te da očekuje da će građani već narednog leta sa srpskim tagom moći i u tu zemlju.

Do kraja septembra, trebalo bi da profunkcioniše i zajednički tag za Crnom Gorom i sa Hrvatskom, sa kojima su nedavno potpisani ugovori o saradnji, naveo je ministar, dodajući da su u toku razgovori i sa Federacijom BiH i Republikom Srpskom, kao i sa Italijom i Grčkom.

– Zajedinčki tag sa Severnom Makedonijom pokazao je sve prednosti, ali je važno da putnici mogu ga koriste i u Grčkoj, gde letuje mnogo naših ljudi, da brže putuju. Pokazalo se da u Srbiji možemo da kreiramo jedan proizvod koji je bolje od svega što ima Evropa – rekao je Vesić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *