Agencija za upravljanje radioaktivnim otpadom iz Ljubljane ima kapacitet za skladištenje nuklearnog otpada iz NE Krško

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojan Vipotnik izjavio je Srni da je Agencija za upravljanje radioaktivnim otpadom iz Ljubljane potvrdila da ima kapacitet za skladištenje cjelokupnog nuklearnog otpada koji nastaje u nuklearnoj elektrani “Krško”.


“Agencija je obećala da će nam dostaviti specifikacije, odnosno podatke o otpadu koji nastaje radom ove nuklearne elektrane, jer je to isti otpad koji Hrvatska dijelom namjerava da skladišti na Trgovskoj gori”, rekao je Vipotnik koji je danas doputovao u Ljubljanu u okviru delegacije Koordinacionog tijela BiH za problematiku odlaganja istrošenog nuklearnog goriva i otpada na lokaciji Trgovske gore, koja se sastala sa predstavnicima Agencije i posjetila ljubljansko skladište.

Vipotnik je istakao da je obilazak centralnog skladišta bila prilika da se direktno upoznaju o evropskoj praksi upravljanja radioaktivnim otpadom i da na licu mjesta vide načine i sisteme upravljanja i skladištenja tog otpada, kao i pirodno okruženje gdje su skladišta napravljena.

Prema njegovim riječima, to je potvrdilo ono što Republika Srpska od početka tvrdi, a to je da lokacija na Trgovskoj gori ne ispunjava geofizičke i druge parametre da se tu napravi odlagalište radioaktivnog otpada.


“Ovi podaci će pomoći našem ekspertskom timu na tehničkom nivou da što bolje pripreme argumentaciju za osporavanje prethodne procjene upita i buduće studije upita na životnu sredinu za odlagalište na Trgovskoj gori”, naglasio je Vipotnik.

Delegaciju je predvodio predsjedavajući Koordinacionog tijela BiH Staša Košarac, te predsjedavajući ekspertskog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori Emir Dizdarević i predsjedavajući Pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa BiH Željko Bogut.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane “Krško”, kao i postojeći institucionalni otpad skladišti na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *