Odluka o zabrani izvoza oblovine iz BiH treba da bude produžena

Odluka o zabrani izvoza oblovine iz BiH, koja ističe 31. jula, treba da bude produžena i uvedena trajna zabrana izvoza oblovine

Ministar Košarac je rekao da je potpuno neopravdano da se svježe i rashlađeno crveno meso u BiH može uvesti bez ikakvih obaveza, a da uvoz istog takvog mesa u zemlje regiona podliježe određenim finansijskim obavezama.

Košarac je, u intervjuu za SRNU, rekao da se slični problemi pojavljuju i pri donošenju odluke o stalnoj zabrani izvoza oblovine, te da i u tom kontekstu treba afirmisati politke vlada Republike Srpske i BiH

“I tu imamo različita tumačenja zbog različitih uticaja pojedinaca iz evropske delegacije”, rekao je Košarac i podsjetio da odluka o zabrani izvoza oblovine iz BiH ističe 31. jula, te da se nada da će biti produžena i uvedena trajna zabrana izvoza oblovine.

Bolje zaštititi domaću proizvodnju

On je, govoreći o pomoći poljoprivrednicima, koja će im biti potrebna zbog kiše koja je intenzivno padala u periodu sjetve, naveo da se na zajedničkom nivou mora hrabrije pristupiti zaštiti domaće proizvodnje.

“Mi u strukturi imamo dosta zarobljenih političkih odnosa, u kontekstu stava šta će reći evropska delegacija. Napori koje čini Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Vlada Srpske u cjelini kroz implementaciju politike zaštite domaće proizvodnje su vidljivi i moraju biti nastavljeni zajednički”, rekao je Košarac.

On je istakao da je primarna proizvodnja mnogo razvijenija u Republici Srpskoj u odnosu na FBiH, te da iz toga i proizilazi potreba da se ti poljoprivredni proizvođači i zaštite.

“Pripadam kategoriji ljudi koji zagovaraju vidljive odluke zaštite domaće proizvodnje. Nama je nepovoljan Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i kada to kažete, onda imate problem od onih koji to tumače kao kršenje i narušavanje kredibiliteta ove zemlje”, rekao je Košarac i poručio da ne treba štiti interese EU, nego građana BiH.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *