Greenpeace optužio evropske kompanije da ne poštuju klimatske obaveze

Greenpeace je optužio evropske gasne i naftne kompanije da “ništa ne čine” za energetsku tranziciju i da “uopšte ne poštuju svoje klimatske obaveze”.

Organizacija je apelovala na vlade da ih prisile da prekinu proizvodnju fosilne energije, radi očuvanja klime.

“Evropske naftne i gasne kompanije uopšte ne učestvuju u tranziciji”, iako “kažu da to čine”, rekao je za AFP Jakub Gogolewski iz Greenpeacea.

On je, usred toplotnog talasa, predstavio analizu izvještaja na 110 stranica koje je napisao njemački politolog i stručnjak za energetiku Steffen Bukold.

Samo 7,3% ulaganja u OIE

Po tom izvještaju, u kojemu su objedinjeni rezultati dvanaest evropskih kompanija iz 2022. godine, među kojima BP-a, TotalEnergiesa i Shella, tek 0,3 % njihove ukupne proizvodnje ostvareno je na području obnovljivih izvora energije.

U prosjeku tek 7,3 % ulaganja, odnosno 6,57 milijardi evra, dvanaest kompanija odnosilo se na zelene energije, a s 92,7 %, odnosno 81,52 milijarde evra, su finansirane aktivnosti povezane s fosilnom energijom, kao što su gas i nafta, koje ispuštaju karbon dioksid i zagrijavaju klimu, upozorava nevladina organizacija za zaštitu okoline. “Osim toga, situacija se pogoršala u 2023.”.

Većina evropskih naftno-gasnih kompanija planira “zadržati, pa i povećati proizvodnju nafte i gasa barem do 2030.”, iako su se većinom obavezale da će do 2050. ukloniti svoje emisije CO2, ističe ova nevladina organizacija.

“Prljava dvanaestorka”

Kao što su učinili za ugalj, nevladina organizacija poziva evropske vlade da regulišu rad energetskih kompanija kako bi ih natjerale da “smanje” svoju proizvodnju, jer “samoregulacija ne daje rezultata”. Tako želi da države i Komisija postave “obvezan cilj smanjenja potrošnje nafte”, naglasio je Gogolewski. 

Izvještaj pod nazivom “Prljava dvanaestorka”, objedinjuje podatke iz godišnjih izvještaja šest velikih međunarodnih naftnih kompanija sa sjedištem u Evropi za 2022., među kojima su Shell (Velika Britanija-Holandija), TotalEnergies (Francuska), BP (Velika Britanija), Equinor (Norveška), Eni (Italija) i Repsol (Španjolska), te šest nacionalnih naftnih i gasnih kompanija, OMV (Austrija), PKN Orien (Poljska), MOL (Madžarska), Wintershall Dea (Njemačka, podružnica BASF-a), Petrol Group (Slovenija) i INA (Hrvatska).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *