Hrvatska: proizvodnja električne energije veća nego prošle godine

Proizvodnja električne energije u Hrvatskoj bila je veća u prvih sedam mjeseci ove godine, u odnosu na isti period lani, u gotovo svim proizvodnim kapacitetima.

Budući da su ostvareni vrlo povoljni energetski rezultati, to bi se mogli pozitivno odraziti na poslovanje energetskih kompanija, prije svega Hrvatske elektroprivrede (HEP), navode u OIE Hrvatska.

Obnovljivi izvori energije (OIE) su u prvih sedam mjeseci proizveli značajnu količinu električne energije raspoložive za potrošnju i činili su 60,1 % ukupno raspoložive električne energije.

Vjetroelektrane su, u ovom sedmomjesečnom periodu, proizvele 58 GWh električne energije više. Proizvodnja energije u solarnim elektranama bila je veća za 112 GWh. Nuklearna elektrana Krško proizvela 35 GWh električne energije više nego lani.

Izvor/ OIE Hrvatska

Vidljiv je veliki porast proizvodnje solarnih elektrana zbog ulaska novih proizvodnih kapaciteta u pogon (306 MW na dan 1. jula prema podacima HEP ODS-a) te dobre proizvodnje vjetroelektrana, ali i smanjenje proizvodnje  geotermalnih elektrana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *