EIB: EU mora da uloži bilion evra godišnje, ako želi da ispuni zacrtane klimatske ciljeve

Ulaganja za ograničavanje klimatskih promjena se povećavaju, ali su još nedovoljna da se ispuni evropski cilj neto nulte emisije do 2050. godine. Ulaganja u klimu u Evropskoj uniji su se oporavila nakon pada tokom pandemije, ali moraju da budu znatno veća, ako Evropa želi da ispuni zacrtane ciljeve.

U Izveštaju Evropske investicione banke (EIB) o investicijama za 2022–2023. godinu, procjenjuju se da je potrebno ulaganje od 1 bilion evra godišnje, kako bi Evropska unija smanjila emisiju gasova staklene bašte za 55% do 2030. godine. To je 356 milijardi evra godišnje više, nego u periodu 2010-2020. godine.

Dok Evropa zaostaje za Sjedinjenim Američkim Državama u digitalnim inovacijama, zelene tehnologije su se, do sada, isticale kao oblast u kojoj je Evropska unija prednjačila.

Kada je riječ o patentiranju zelenih tehnologija, Evropa je najjača u oblasti saobraćaja, pametnih mreža i energije vetra, dok je rame uz rame sa Sjedinjenim Državama i Kinom po pitanju skladištenja energije i, u manjoj mjeri, solarne energije.

Da bi ostala konkurentna, Evropa će morati da konsoliduje svoju poziciju i proširi svoje učešće u najsavremenijim inovacijama, kao što je tehnologija vodonika.

U izvještaju EIB-a se navodi da je ulaganje kompanija ključno za zelenu tranziciju. U tom smislu, navodi se da je 88% kompanija prijavilo neki oblik ulaganja u ublažavanje klimatskih promjena, pri čemu je većina poduzela mjere za energetsku efikasnost i smanjenje otpada. Istovremeno, 33% preduzeća navodi da je preduzelo korake da se prilagode posljedicama klimatskih promjena.

Među opštinama koje je anketirala EIB, 69 % je izjavilo da im nedostaju vještine za procjenu životne sredine i klime, koje su potrebne za dalji razvoj zelenih investicija.

Izvještaj se zasniva na godišnjem istraživanju više od 13.000 kompanija u Evropi i oko 800 u SAD-u, kao i na anketiranju 750 opština.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *