Gradnja Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori počinje 2025. godine.

Početak izgradnje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u bivšoj kasarni Čerkezovac, na Trgovskoj gori, planiran je tokom 2025. godine, a početak rada centra predviđen je za 2026. godinu.

Ovo saošteno je iz hrvatskog Ministarstva privrede i održivog razvoja.

“Dosadašnji istražni radovi i mjerenja na lokaciji ne ukazuju na moguće negativno rješenje u studiji uticaja na okolinu, ali kao konačnu potvrdu prikladnosti lokacije Čerkezovac za Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada pričekaćemo analizu i interpretaciju provedenih istraživanja u sklopu studije, čiji rezultati će biti javno dostupni”, rečeno je Hini u Ministarstvu.

Studija će, ističu, propisati mjere zaštite okoline kojima se sprečavaju negativni uticaji prilikom rada skladišta radioaktivnoga otpada.

U toku je izrada bezbjednosnih analiza i idejnog projekta za potrebe dobijanja lokacijske dozvole, a Ministarstvu je predat zahtjev za određivanje sadržaja studije uticaja na okolinu.


Tokom marta proveden je javni postupak određivanja sadržaja studije uticaja na okolinu, koji uključuje prikupljanje mišljenja i komentara javnosti i nadležnih tijela Hrvatske i BiH.

Na lokaciji su završeni istražni radovi i određivanje nultog stanja radioaktivnosti u okolini, u sklopu koga je postavljena mjerna stanica za mjerenje ambijentalne brzine doze. Seizmološke stanice postavljene su na lokaciji centra, te na lokacijama Rujevac i Pobrđani i uključene su u hrvatsku mrežu seizmografa i akcelerografa.

Osim toga, obezbjeđen je i prenos podataka u realnom vremenu Seizmološkoj službi u Zagrebu i Republičkom hidrometeorološkom zavodu u Banjaluci.

Projekt neće uticati na okolinu- tvrde u hrvatskom ministarstvu

Iz hrvatskog Ministarstva navode da se “nakon sastanaka predstavnicima BiH može zaključiti da ne postoji niti najmanja spremnost za dokazivanje da projekt neće imati uticaja na okolinu, bez obzira što svi stručni argumenti, kao i preliminarni rezultati istražnih radova, ukazuju da ne postoji prekogranični uticaj tokom redovnog pogona skladišta”.

Premijer Hrvarske Andrej Plenković je 20. juna na zajedničkoj sjednici hrvatske Vlade i Savjeta ministara poručio da će Hrvatska primijeniti najviše bezbjednosne standarde pri izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada.

Plenković tvrdi da je riječ o otpadu “koji vrlo malo zrači”, poput zaštitne odjeće, rukavica, krpa i da se neće skladištiti istrošeno nuklearno gorivo, koje pripada visokom radioaktivnom otpadu.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je ranije da će tražiti podršku EU za pronalazak nove lokacije odlagališta.

Košarac je ukazao da je lokacija odlagališta na Trgovskoj gori neprihvatljiva jer će ugroziti zdravlje obližnjeg stanovništva, kao i da ekspertski tim BiH “nije zadovoljan protokom informacija sa hrvatske strane”.

Načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina izjavio je da su svi u ovoj opštini protiv zbrinjavanja radioaktivnog otpada u Dvoru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *