Trgovska gora: ne postoji spremnost Hrvatske da se pronađe najbolje rješenje za odlagalište radioaktivnog otpada

Po pitanju odlagališta kod Trgovske gore ne postoji spremnost Hrvatske strane da se argumentovano govori, te da se pokuša naći najbolje rješenje, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

– Sama situacija oko stavljanja tačke na dnevni red zajedničke sjednice Savjeta ministara i Vlade Hrvatske, govori o tome kakvo postoji raspoloženje u Hrvatskoj. Nisam htio da prisustvujem na zajedničkoj sjednici, bez da se na dnevnom redu nađe posebna tačka Trgovska gora. Cijenim da je važno na svakom mjestu govoriti o stavovima koji dolaze iz Republike Srpske i FBiH. Mislim da nije bilo važnijih pitanja, od pitanja života i zdravlja 250.000 ljudi iz Srpske i FBiH. I dalje pozivam sve da nam se pridruže u tome da se nađe treća lokacija – ističe Košarac.

Dodaje da je dosadašnja situacija, u potpunosti neprihvatljiva, te da je ekspertski pravni tim u Savjetu ministara, nije zadovoljan dosadašnjim protokom informacija sa hrvatskom stranom.

– Sa druge strane ne postoji saglasnost da otvaramo to pitanje, u smislu traženja treće lokacije za odlagalište, a ja sam lično zabrinut stavovima koje čujem iz Hrvatske – ističe Košarac, dodajući da već danas planira sastanak u Novom Gradu povodom ovog pitanja.

BiH ima podršku Slovenije i Mađarske

– Želim da istaknem da imamo podršku Slovenije i Mađarske, a tražićemo i podršku drugih zemalja članica EU. Podsjećam da Slovenija ima kapacitet za smještanje otpada – ističe Košarac.

– Mi od naših stavova nećemo odustati. Јa nisam prihvatio njihove zaključke, oni nisu prihvatili zahtjeve koji su utvrđeni na sjednici Savjeta ministara, tako da mogu da kažem da ne postoji spremnost Hrvatske strane da argumentovano govorimo i pokušamo naći najbolje rješenje, odnosno da Hrvatska prihavti treću lokaciju odlaganja otpada – napominje Košarac.

Ističe da je značajno reći, da takođe nije prihvatio ni zaključke oko nekih energetskih projekata.

– Smatram da Republika Srpska i FBiH vode svoju energetsku politiku u skladu sa evropskim standardima. Politika koju sam zagovarao na ovom sastanku jeste potpuna energetska nezavisnost – kaže Košarac.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *