Globalne temperature će dostići nove rekorde u narednih pet godina

Globalne temperature će porasti na rekordne nivoe u narednih pet godina, podstaknute stakleničkim gasovima koji zadržavaju toplotu i atmosferskim fenomenom El Ninjo, nove su prognoze Svjetske meteorološke organizacija (WMO). 

Postoji 66% vjerovatnoće da će godišnja prosječna globalna temperatura blizu površine, između 2023. i 2027. godine, biti za 1,5°C iznad predindustrijskih nivoa, tokom najmanje jedne godine. Takođe, postoji 98% vjerovatnoće da će barem jedna od narednih pet godina, i petogodišnji period u cjelini, biti najtopliji do sada.

“Ovaj izvještaj ne znači da ćemo trajno premašiti nivo od 1,5°C koji je naveden u Pariskom sporazumu koji se odnosi na dugotrajno zagrijavanje tokom više godina. Međutim, WMO upozorava da ćemo privremeno premašiti nivo od 1,5°C sa sve većom učestalošću”, rekao je generalni sekretar WMO prof. Petteri Taalas.

„Očekuje se da će pojava fenomena El Ninjo u narednim mjesecima, a to će u kombinaciji s klimatskim promjenama izazvanim ljudskom djelatnošću, podići globalne temperature. Ovo će imati dalekosežne posljedice po zdravlje, sigurnost hrane, upravljanje vodama i životnu sredinu. Moramo biti spremni”, rekao je prof. Taalas.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *