Banjalučkoj i beogradskoj kompaniji povjeren nadzor nad gradnjom HE Dabar

Grupa ponuđača koju čine Institut za građevinarstvo IG Banja Luka i Energoprojekt Hidroinženjering a.d. Beograd dobio je posao nadzora nad realizacijom EPC ugovora za gradnju HE Dabar.

Ugovor se odnosi na nadzor za finansiranje, projektovanje, izgradnju, proizvodnju, dostavljanje, instalaciju, ispitivanje i puštanje u pogon hidroelektrane Dabar , snage 159,15 MW.

Vrijednost ugovora je 9, 99 miliona KM bez PDV-a, izvještava Indikator.ba. IG i Energoprojekt Hidroinženjering sa svojom ponudom bili su jedini ponuđači na tenderu. Kako se navodi u objaveštenju u dodjeli posla, trajanje ugovora je 72 mjeseca, a ugovor će se vjerovatno podugovarati.

Hidroelektranu Dabar gradiće kineska kompanija Gezuba Group. Prva grupa njihovih radnika stigla je na gradilište ovih dana i uključila se u pripremne radove. Izgradnja velikog hidroenergetskog objekta trebalo bi da počne do kraja maja. Rok za završetak radova je fiksan – četiri godine.

Procjenjena vrijednost ove investicije iznosi 661 milion KM, od čega je do sada realizovana investicija od oko 118 miliona KM.

HE Dabar sastavni je dio projekta Gornji horizonti rijeke Trebišnjice, koji predviđa prebacivanje voda iz Gatačkog i Nevesinjskog polja, preko Dabarskog i Fatničkog polja u akumulaciju Bilećkog jezera. Osim izgradnje HE Dabar, ovim projektom predviđena je gradnja i hidroeleketrana Nevesinje i Bileća.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *