Šanse za pojavu El Ninja ovog ljeta 90% – šta to znači za vrijeme u svijetu ?

Značajan udar El Ninja, globalnog atmosfersko-okeanskog fenomena dogodiće se uskoro, upozorili su meteorološki stručnjaci. Prema američkim meteorolozima, šanse da se El Ninjo razvije ovog ljeta su preko 90 %.

Vremenski fenomen pokazuje da vode u Tihom okeanu postaju toplije nego inače. Upravo to može imati razorne efekte po vremenske prilike – od jakih toplotnih talasa do jačih oluja.

Prema američkoj Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu (NOAA), fenomen će se vjerovatno protezati i na zimu.

Šta je El Ninjo?

El Ninjo, globalno atmosferski-okeanski fenomen upravlja vremenskim obrascima širom svijeta i ekstremne vremenske prilike može učiniti još gorim. Uzrokuju ga vjetrovi u Pacifiku koji guraju toplu vodu ka istoku, dok se mlazni tok Pacifika kreće prema jugu. Ovo povećava globalne temperature za oko 0,2 stepena Celzijusa ukupno.

Već se predviđa da će ova godina biti toplija od 2022. i peta ili šesta najtoplija godina u istoriji. Sljedeća godina mogla bi biti još toplija kada se oslika uticaj ove vremenske pojave.

Štaviše, postoji čak 50 % šanse da će 2023. biti najtoplija godina u istoriji, procenila je NOAA.

Šta znači El Ninjo za vremenske prilike?

Dok temprature globalno rastu, efekti su lokalno promjenljivi. Većina El Ninja dostiže svoj vrhunac u kasnu jesen ili zimu i tako ima najjači uticaj na vremenske prilike u hladnijim mjesecima.

U Evropi, El Ninjo obično znači suše i hladnije zime na sjeveru i vlažnije zime na jugu. U SAD stvara sušnije i toplije vreme u sjevernim državama i intenzivne padavine i poplave na američkoj obali i jugoistoku Meksičkog zaliva.

Monsuni u Indiji i kiše u Južnoj Africi mogli bi biti slabiji, ali bi istočna Afrika zauzvrat mogla dobiti više kiše i poplava.

U Indoneziji i Australij postoje veći izgledi od šumskih požara, kako pred ljeto temperature budu rasle na južnoj atmosferi.

Izvor: Euronews

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *