Dogovorena isporuka gasa iz Azerbejdžana u Srbiju

Isporuka gasa iz Azerbejdžana u Srbiju, u količini od 400 miliona kubnih metara godišnje, dogovorena je ugovorom između gasnih kompanija „Sokar” i „Srbijagas”

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović danas je, u okviru zvanične posete Bakuu, potpisala Memorandum o razumevanju između resornih ministarstava Srbije i Azerbejdžana, kojim se produbljuju odnosi u oblasti energetike.

Đedović Handanović je potpisala i komercijalni ugovor između gasnih kompanija „Sokar” i „Srbijagas”, što će omogućiti isporuke do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana u Srbiju do kraja naredne godine.

Ona je objasnila da je potpisivanjem Memoranduma unapređena saradnja Srbije i Azerbejdžana u oblasti energetike i osigurano snabdevanje gasom iz te zemlje u količinama do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026. godine, dok će se nakon toga dobavljati i milijardu metara kubnih gasa.

Ministarka je rekla da će, po završetku izgradnje gasne interkonekcije sa Bugarskom, Srbija imati Azerbejdžan kao još jednog snabdevača gasom.

Nakon završetka gasovoda „Balkanski tok”, koji je obezbedio dodatnu sigurnost i otvorio novi pravac snabdevanja, sada ostvarujemo i strateški cilj da diverzifikujemo snabdevače i dodatno jačamo svoju poziciju kao tranzitne zemlje za snabdevanje gasom zemalja Centralne Evrope, ukazala je Đedović Handanović.

Prema njenim rečima, završetak ove gasne interkonekcije očekuje se u narednim danima, čime će biti ispunjeni i infrastrukturni preduslovi za novi izvor snabdevanja gasom.

Ministarka je dodala da potpisani memorandum otvara i druge mogućnosti za saradnju između dve zemlje, koje se tiču isporuka tečnog prirodnog gasa preko LNG terminala u Turskoj i Grčkoj, kao i potencijalne saradnje na razvoju kapaciteta za izgradnju gasnih elektrana i skladišta gasa. 

Projekcije pokazuju rast potražnje za gasom u Srbiji

Ona je ukazala na to da sve projekcije govore o tome da će potrebe Srbije za prirodnim gasom tokom ove decenije rasti, odnosno da se očekuje da se ukupna potrošnja gasa poveća sa oko tri milijarde kubnih metara u 2022. godini na oko četiri milijade kubnih metara do 2030. godine.

Memorandum i ugovor koji su danas potpisani omogućavaju nam da računamo i na veće količine gasa i na više snabdevača, što će nam doneti veću sigurnost u snabdevanju naših građana i privrede, a po završetku gasnog interkonektora ka Bugarskoj, planiramo i nove interkonekcije, pre svega ka Severnoj Makedoniji, najavila je Đedović Handanović.

Ministar energetike Azerbejdžana Parviz Šahbazov rekao je da je uz pomoć strateški važnih dokumenata koji su danas potpisani uspostavljena osnova za multilateralnu saradnju u oblasti gasa, uključujući, po prvi put, isporuku gasa iz Azerbejdžana u Srbiju.

On je precizirao da se na osnovu isporuka gasa Srbiji u količini do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje, broj zemalja koje će se snabdevati azerbejdžanskim gasom povećao na osam.

Prema njegovim rečima, to je jasan pokazatelj da Azerbejdžan proširuje svoju misiju i da ima ulogu pouzdanog energetskog partnera koji sve značajnije doprinosi energetskoj bezbednosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *