TE Gacko: potrebne investicije u elektrofiltere i zaštitu ugljenokopa od vode

Elektrofilteri u TE Gacko, rade sa svega 20 % kapaciteta, a prekomjerne količine pepela vjetar raznosi kilometrima unaokolo.

Ugalj koji TE Gacko koristi je slabijeg kvaliteta, sa više nečistoća, zbog čega filteri, iako su ispravni, nemaju dovoljan zaštitini kapacitet. Rezultat – „višak“ sitnijeg pepela odlazi u atmosferu i stvara probleme stanovništvu Gacka i okoline.

Zbog plavljenja kvalitetnog uglja, do termoelektrane stiže onaj lošeg kvaliteta. Osim što stvara probleme sa pepelom, ovakav ugalj smanjuje snagu generatora prosječno do 200 MW.

U termoelekrani planiraju izgradnju kanala i zaštitinog pojas, kako bi zaštitili najkvalitetniji ugalj, koji je tokom zime pod vodom. Vrijednost radova još nije procijenjena.

Cijena ugradnje elektrofiltera je poznata i iznosi oko 20 miliona evra. Međutim, za ugradnju je potrebno najmanje tri mjeseca. To je relativno dug period, pa v.d. direktora TE Gacko, Maksim Skoko, procijenjuje da bi se to moglo izvesti u vrijeme kapitalnog remonta, koji je planiran tek 2024. godinu.

Inače, RiTE “Gacko” završilo je prošlu godinu sa dobiti od oko 10,8 miliona KM.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *