Crna Gora: prodajom emisionih kredita na aukciji prikupljeno 9,26 miliona evra

Vlada Crne Gore je donijela Odluku o dodjeli sredstava prikupljenih kroz javnu aukciju za dodjelu emisionih kredita za 2022. godinu. 

Na javni poziv Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma za dodjelu emisionih kredita za prošlu godinu prijavila se jedino Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), koja upravlja postrojenjem, odnosno djelatnostima koje emituju gasove sa efektom staklene baste.

Prodajom emisionih kredita na javnoj aukciji prikupljeno je 9,26 miliona evra.

Ta sredstva su uplaćena na žiro račun Fonda za zaštitu okoline (Eko-fond) i se mogu koristiti za zaštitu i unapređenje okoliše, podticanje izgradnje obnovljivih izvora energije i inovacija u skladu sa Strategijom pametne specijalizacije Crne Gore (2019.-2024.).  

Ukupan iznos sredstava kojima Eko-fond može raspolagati je 7,87 milijuna eura, dok je ostali dio od gotovo 1,39 milijuna eura porez na dobit. 

Vlada Crne Gore je prihvatila prijedlog Komisije za proveđenje aukcije da se 4,1 milijuna evra (52,11 % sredstava) izdvoji za podsticanje obnovljivih izvora, tj. sufinanciranje projekta Solari 3000+ i 500+. 

Komisija je takođe odlučila da se 2,67 milijuna evra (33,9 % sredstava) dodijeli za zaštitu okoline, a 1,1 milijun evra (13,98 % sredstava) za podsticanje inovacija u skladu sa Strategijom pametne specijalizacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *