EPCG, UGT Renewables i Hyundai Engineering planiraju gradnju solarnih elektrana

U Skupštini Crne Gore je održan sastanak na kome je predsjednik skupštine, Andrija Mandić, ugostio predstavnike EPCG AD Nikšić, sa Milutinom Đukanovićem na čelu te zastupnike renomiranih međunarodnih korporacija, UGT Renewables i Hyundai Engineering, koje predvode Adam Cortese i Lim Gawn Sup.

Sa ovim konzorcijumom EPCG odranije ima potpisan Memorandum o razumijevanju, iz kog proizilazi i plan zajedničkog rada na projektovanju, finansiranju i izgradnji solarnih fotonaponskih elektrana snage 250 MW, sa približno 50/100 MWh za skladištenje energije uz mogućnost izgradnje dodatnih sistema za skladištenje električne energije. Svim ovim resursima bi gazdovala EPCG.

Cilj sastanka je, prema riječima Mandića, sadržan u namjeri da Skupština Crne Gore, detaljnijim uvidom u stanje u energetskom sektoru, naročito u dijelu koji se odnosi na međunarodnu saradnju, iskaže spremnost da, valjanim postupanjem u pogledu zakonodavstva, uvaži potrebe crnogorske privrede.

Izvršni direktor UGT Renewables, Adam Cortese, podsjećanjem na prošlogodišnje potpisivanje Memoranduma o razumijevanju, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da saradnja sa crnogorskim energetskim sektorom dobija novu dimenziju.

“Budući da naša poslovna filozofija počiva na partnerstvu sa najvažnijim privrednim subjektima u svakoj zemlji u kojoj djelujemo, jasno je da je EPCG sasvim prirodan izbor. Obezbjeđivanje zelene energije na ekonomski održiv način je, sigurni smo, zajednički interes, a raduje nas to što i američka i crnogorska vlada ispoljavaju razumijevanje za razvoj partnerstva između naših kompanija. Sljedeći korak je ispunjavanje tehničkih i finansijskih uslova za realizaciju zajedničkog projekta”, naglasio je Cortese.

Predstavnici ovih kompanija razgovarali su i sa predsjednikom Vlade Crne Gore, ministrom energetike i rudarstva i ministrom prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, na kome bi se i nova izvršna vlast upoznala i aktivno uključila u razvoj zajedničkih projekata u oblasti energetike.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *