FBiH: Zatvoren Javni poziv za selekciju domaćinstava za podjelu pomoći za prevazilaženje energetske krize

Zatvoren je Javni poziv za selekciju domaćinstava za podjelu pomoći za prevazilaženje energetske krize u FBiH, u petak, 10. novembra, s krajem radnog vremena.

Ovo je objavio Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, saopšteno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Uneseno preko 180.00 prijava, najviše penzionera

Prema posljednjem presjeku urađenom jutros, u aplikaciju koju je za Ministarstvo uradio UNDP BiH do sada unesene 180.322 prijave, a kojima su obuhvaćene 356.642 osobe.

Prema rodnoj zastupljenosti, od ukupnog broja, 203.443 prijavljenih članova domaćinstava su ženskog roda, a 153.448 je muškaraca.

Prema kategorijama, najviše prijava uneseno je u kategoriji penzionera, do sada 126.098, zatim primatelja dječijeg doplatka 30.623, a primatelja stalne novčane pomoći 23.921, dok je u kategoriji samohranih roditelja 1.647 unesenih prijava do ovog trenutka – navodi se u saopštenju Federalnog ministarstva.

Precizirano je i da su opštine koje su unijele najveći broj prijava Zenica (12.026), Novi Grad Sarajevo (10.739), Tuzla (7.702), Ilidža (6.631), te Travnik (6.413). Slijede Visoko, Mostar, Lukavac, Novo Sarajevo, Cazin i druge.

“Važno je napomenuti da su svih 79 općina i gradova učestvovali u realizaciji ovog javnog poziva i da se u svim općinama prijave svakodnevno unose u aplikaciju. Ovima najbržima želim čestitati na požrtvovanosti i trudu da svi zajedno što prije obezbijedimo isplate sredstava građanima, a svim općinama i gradovima želim zahvaliti na prihvatanju saradnje i odličnom radu u proteklom periodu. Želim zahvaliti i UNDP-u koji je za nas razvio aplikaciju koja se pokazala vrlo efikasnom i omogućila nam provođenje ovog javnog poziva bez ikakvih poteškoća. Doista, svi zajedno napravili smo mnogo posla i mi smo kao nositelji realizacije ove pomoći na tome najiskrenije zahvalni svim načelnicima, gradonačelnicima i njihovim kolegama službenicima koji rade na ovom javnom pozivu”, kazao je u obraćanju građanima ministar Delić.

Uskoro privremeni spisak na kojem će građani moći da provjere status svoje prijave

Iz Ministarstva su naglasili da će tokom ove sedmice općine u aplikaciju unositi zaostale prijave, a nakon čega se steći uvid u podatke koliko prijava je ukupno podneseno na javni poziv. Dodali su da nakon zatvaranja aplikacije slijedi uparivanje podataka iz prijava s podacima iz Porezne uprave.

“Poslije toga imat ćemo privremeni spisak kojem će građani moći pristupiti putem aplikacije i provjeriti status svoje prijave. U tom periodu će domaćinstvima koja se ne budu nalazila na spisku uspješnih prijava biti ostavljena mogućnost podnošenja prigovora kako bi se izvršile dodatne provjere prije formiranja konačnog spiska”, pojasnio je ministar Delić.

Dodao je da će na osnovu konačnog spiska Vlada FBiH donijeti odluku o pojedinačnim iznosima po domaćinstvu i ukupnim sredstvima koja će se doznačiti općinama i gradovima. Nakon toga općine i gradovi će izvršiti isplate prema krajnjim korisnicima.

“Mi ćemo, kao što smo i obećali, dati sve od sebe da kompletan postupak bude okončan prije kraja ove godine”, istakao je ministar Delić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *