Javni poziv za dodjelu novčane pomoći energetski siromašnim domaćinstvima u FBiH do 10. novembra

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić pojasnio detalje u vezi prijave na Javni poziv za dodjelu novčane pomoći energetski siromašnim domaćinstvima , koji je objavljen u ponedjeljak i na koji se građani mogu prijavljivati do 10. novembra ove godine u općinama ili drugim ustanovama koje su općine odredile.

Kućnu listu predaju svi – bez obzira da li žive sami ili u domaćinstvu

Jedno od najčešćih pitanja građana odnosi se na dokumentaciju, a Delić je rekao da kućnu listu predaju svi oni koji apliciraju, bez obzira da li žive sami ili u određenom domaćinstvu.

Kada je riječ o nedoumicama u u vezi bankovnog računa, Delić je rekao da građani koji nemaju otvoren račun u banci, uz prijavu mogu priložiti broj žiroračuna sebi bliske osobem, što je definisano u prijavnom obrascu.

– Sva potrebna dokumentacija je navedena u javnom pozivu i ona podrazumjeva prijavni obrazac, CIPS prijavnice svih članova domaćinstava, kućnu listu potpisanu i ovjerenu i dokaz o vlasništvu računa na koji će biti uplaćena sredstva – istakao je  Delić.

Podsjetio je da su domaćinstva koja će ostvariti pravo na novčanu pomoć podjeljena u četiri kategorije, da su sredstva ograničena na 64,5 milijuna KM i da ne postoji opcija da ova pomoć bude podijeljena svim građanima Federacije BiH. Ukoliko se u jednom domaćinstvu nalazi više kategorija, kako je dodao, pomoć se može dobiti samo po jednom osnovu.

Naveo je podatak da su u protekla dva dana općine unijele 4.508 prijava tj.  domaćinstva, odnosno ukupno 9.583 osobe. Općina koja trenutno ima najveći procenat unosa u protekla dva dana je Teočak.

Delić: Svakodnevno ćemo objavljivati ažurirane podatke o broju prijava domaćinstava na javni poziv

– Tu tabelu smo već podigli na web stranicu Ministarstva rada i socijalne politike i planiramo da svaki dan u 12.30 sati objavimo ažuriranu tabelu sa tačnim brojem prijava domaćinstava – naveo je Delić dodajući da će na stranici biti objavljeni i odgovori na najčešće postavljana pitanja u vezi tog javnog poziva.  

Delić je prokomentirao da će podaci prikupljeni na ovaj način, dijelom moći biti iskorišteni za socioekonomsku sliku domaćinstava na području Federacije BiH.

– Ministarstvo je pokrenulo sve aktivnosti da dobijemo socijalnu kartu, koja je sistemski i dugoročno rješenje za isplatu sredstava po ovakvim ili sličnim projeketima i na neki način za harmonizaciju svih socijalnih davanja na nivou Federacije BiH. Suština je da razne kategorije u FBiH imaju razna prava, ali možda nemaju potrebe. Zbog toga imate ljude koji imaju pravo, a nemaju potrebu, a primaju ogromna novčana sredstva sa raznih nivoa vlasti u državi BiH. Također, imate one koji imaju potrebu, a nemaju pravo i nemaju mogućnost da prime ovakva i slična sredstava – dodao je Delić.

Pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne politike Miroslav Jurišić je rekao da je prije raspisivanja tog javnog poziva Ministarstvo napravilo uputstvo za jedinice lokalne samouprave u pogledu njegove implementacije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *