EMX Royalty Corporation zainteresovan za rudarenje u Republici Srpskoj

EMX Royalty Corporation, kompanija iz Kanade, zainteresovana je za istraživanje metaličnih sirovima u Republici Srpskoj.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je u Banjaluci sa predstavnicima kanadske multinacionalne kompanije EMX Royalty Corporation.

Ova kompanija se bavi rudarenjem i istraživanjem plemenitih, baznih i baterijskih metala. Trenutno realizuju oko 300 projekata u Sjevernoj i Južnoj Americi, Evropi, Turskoj, Africi i Australiji.

Predstavnici ove kompanije su na sastanku predstavili svoj rad i planove za naredni period, od kojih je jedan analiziranje mogućnosti realizacije projekata u Republici Srpskoj, naročito u oblasti istraživanja rezervi metaličnih sirovina.

Iskazali su spremnost da, u saradnji sa nadležnim institucijama i lokalnim zajednicama, definišu potencijalne projekte koji će biti razvojna šansa za unapređenje života u lokalnim zajednicama i Republici Srpskoj uopšte.   

Ministar Đokić je predstavio regulatorni okvir i zahtjeve u pogledu odobravanja geoloških istraživanja u Republici Srpskoj. Naglasio je da su geološka istraživanja samo prva faza ka eventualnoj eksploataciji do koje može doći samo ako su ispunjeni svi zakonski uslovi.

Prema njegovim riječima, geološka istraživanja su dugoročni interes svake države i Ministarstvo će nastaviti da uređuje ovu oblast.https://energologija.com/djokic-rudarske-aktivnosti-na-vise-od-133-lokacije-u-srpskoj/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *