Evropski energetski sistem je nestabilan, tvrde iz Gasproma

Evropski energetski sistem je trenutno nestabilan i mogao bi da se suoči sa problemima i nestašicama, saopšteno je “Gasproma”.


“Sistemski deficit energenata nije nestao, što se manifestuje ne samo višim cijenama u poređenju sa godinama prije pandemije virusa korona, već i stabilnim kontangom”, naveli su menadžeri “Gasproma” Sergej Komlev i Aleksander Šapin.

Kontango označava situaciju u kojoj je cijena fjučersa robe veća od očekivane spot cijene, što upućuje na to da će cijena robe rasti.

“Ovakvo kretanje cijena znači da je, prema mišljenju učesnika na tržištu, sistem energetske bezbjednosti u Evropi, izgrađen u hitnom režimu, nestabilan i da se suočava sa novim izazovima”, istakli su menadžeri “Gasproma”

Zimska prognoza

Teško je predvidjeti razvoj situacije na evropskom tržištu gasa u drugoj polovini 2023. godine zbog mnogo nepoznatih faktora. Evropski skladišni kapaciteti popunjeni su do ciljnih nivoa mnogo ranije nego što je planirano, ali zbog infrastrukturnih ograničenja samo to nije dovoljano da zadovolji potrebe potrošača u regionu u jesensko-zimskom periodu, navode iz Gasproma.

„Cijena za prekid energetskih odnosa sa Rusijom bila je deindustrijalizacija u onim sektorima evropske industrije koji su koristili prirodni gas kao sirovinu i/ili izvor energije“, navode autori.

Odbijanje ruskog gasa nije bilo bez posljedica po Evropu, kažu stručnjaci. Gašenje energetski intenzivnih industrija, koje je počelo prošle godine, dovelo je do bankrota malih industrija i uslužnih preduzeća. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *