Zelene obveznice u Sjevernoj Makedoniji: potražnja tri puta veća od ponude

Zelene obveznice bile su izuzetno tražene na prvoj aukciji u Sjevenoj Makedoniji, a potražnja je bila tri puta veća od emitovanog iznosa i iznosila je oko 1,6 milijardi denara oko 27 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo finansija Sjeverne Makedonije.

“Na današnjoj aukciji je bio ponuđen iznos od 1,635 milijardi denara, ali, kako smo najavili, Ministarstvo je upisalo “zelene obveznice” u (emitovanom) iznosu od 600 miliona denara (10 miliona evra)”, izjavio je ministar Fatmir Besimi.

Naveo je da su interesovanje za “zelenu obveznicu” pokazali banke, finansijske institucije i fizička lica.

“To pokazuje da su tržištu kapitala potrebni novi, kreativni i inovativni instrumenti koji će obogatiti ponudu i omogućiti investitorima da prošire svoj finansijski portfelj” rekao je ministar.

Kamatna stopu 4,75 % godišnje, rok dospeća dve godine

“Zelena obveznica” prve emisije nudi kamatnu stopu od 4,75 odsto godišnje, a rok dospeća je dve godine, odnosno 5. oktobar 2025. godine.

Kamata će biti isplaćena 5. oktobra 2024. godine za prvu godinu i 5. oktobra 2025. godine za drugu godinu, zajedno sa glavnicom, piše u saopštenju Ministarstva finansija Sjeverne Makedonije.

Sredstva iz ove aukcije idu u Fond Razvojne banke za energetsku efikasnost, odakle će kompanijama biti ponuđena pod povoljnim uslovima za projekte zaštite životne sredine.

Navedeno je da “zelena obveznica” dolazi na tržište hartija od vrednosti posle uspešnog uvođenja “građanske obveznice” u julu ove godine, za koje je na prvoj aukciji iskazan interes dva i po puta veći od ponuđenog iznosa.

Po Strategiji razvoja tržišta kapitala i Planu za ubrzani privredni rast, tržištu će, pored ta dva instrumenta, biti ponuđene i projektne i razvojne obveznice, za projekte razvoja i infrastrukture, piše u saopštenju Ministarstva finansija Sjeverne Makedonije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *