Veliki rast upotrebe grafita u novim elektičnim automobilima

Preko 58.000 tona grafita upotrebljeno je u električnim automobilim prodanim u avgustu 2023., što predstavlja povećanje od 53% u odnosu na avgust 2022. godine, prema podacima Adamas Intelligence.

Potpuno električni putnički automobili (BEV) registrovani tokom mjeseca bili su odgovorni za 43.396 tona grafita raspoređenog na globalnom nivou, što je povećanje od 48% u odnosu na prethodnu godinu.

Upotreba grafita za anode, u plug-in hibridima (PHEV), zabilježila je najveći procenat povećanja među različitim vrstama električnih automobila sa 7.296 tona u avgustu 2023. godine. Tocjec96% više nego u istom mjesecu prošle godine.ž

Porast upotrebe grafita u plug-in hibridima je u skladu, ne samo sa rastućom popularnošću PHEV-a među kupcima automobila, već i trendom koji je evidentan ove godine – da proizvođači automobila povećavaju kapacitet baterija i tako proširuju njihov radijus kretanja.

Od januara 2023. do avgusta 2023. godine ukupno 377.739 tona grafita raspoređeno je u novoprodanim električnim vozilim, što je skok od 50% u odnosu na isti period prošle godine.

Kina pooštrava kontrolu izvoza grafita

Dok su grafitne anode obogažene silicijumom napredovale u poslednjih nekoliko godina i sada se koriste u nekoliko modela električnih vozila, uključujući one iz Tesle, BMW-a i Riviana, čisti grafit je bio poželjna anoda za oko 90% kapaciteta baterije postavljenih na puteve u avgustu.

Proizvođači često koriste kombinaciju prirodnog i sintetičkog grafita za proizvodnju anoda. Kina ima virtuelni monopol na preradu grafita i proizvodnju sintetičkog grafita posebno – koju proizvođačicijene zbog konzistentnosti i čistoće.

Kina je takođ emjesto za oko 90% globalnog proizvodnog kapaciteta anoda. Prošlog mjeseca, Peking je najavio da će od decembra ove godine za izvoz nekih vrsta prirodnih i sintetičkih oblika grafita biti potrebne dozvole.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *