Evropske carine na uvoz solarnih panela omele bi zelenu tranziciju

Evropske carine na uvoz solarnih panela ozbiljno bi narušile kapacitete za brzi prelaz na “zelenu” energiju, upozorilo je udruženje proizvođača i kupaca, Solarpower Europe.

Umjesto toga, vladama predlažu da pomognu domaću proizvodnju. 

Evropska komisija i vlade evropskih zemalja razmatraju stroža ograničenja uvoza kako bi pojačale domaću proizvodnju čistih tehnologija i smanjile ovisnost o Kini.

Brisel je u septembru pokrenuo istragu kako bi utvrdio treba li uvesti carine radi zaštite evropskih proizvođače električnih automobila od jeftinije kineske konkurencije koja, kako tvrde, uživa prednost državnih subvencija. 

Njemačka razmatra opcije koje bi trebale zaštititi proizvođače solarne energije od pada globalnih cijena, pokazuje vladin dokument koji je Reuters dobio na uvid.

“Carine nisu dobar odgovor na aktualne izazove u svropskoj solarnoj industriji”, upozorio je Gunter Erfurt, direktor upravnog odbora udruženja SolarPower Evrope, čiji članovi uključuju proizvođače, velike kupce i kompanije uključene u postupak instalacije panela.

“Umjesto sankcioniranja cijelog sektora carinama moramo podsticati instalaciju solarnih postrojenja iz otporne evropske solarne proizvodnje”, naglašava izvršni direktor švicarskog proizvođača solarnih ćelija Meyer Burger.

“Time ćemo stvoriti uslove za nesmetano i kontinuirano uvođenje solarne energije i za paralelan stabilan razvoj evropske solarne proizvodnje”, dodao je Erfurt.

Trgovinske barijere za solarnu energiju naškodile bi svima, smatraju u SolarPower Evropeu, predlažući da Evropa umjesto toga pomogne domaćim proizvođačima mjerama poput ublažavanja uslova za državnu pomoć u EU.

Udruženje u saopštenju nije izričito navelo Kinu.

EU uvozi iz Kine više od 90 % ingota i pločica za solarne ploče, prema podacima Evropske komisije.

Evropski proizvođači žale se da je tržište preplavljeno kineskim solarnim modulima čije su cijene niže od troškova proizvodnje i prisiljavaju ih da drže korak s kompanijama iz Kine.

Sektor ujedno strahuje od reprize prilika na tržištu u periodu od 2013. do 2018. godine, kada se blago slabljenje potražnje za solarnim instalacijama u Evropi poklopilo s ograničenjima bescarinskog uvoza kineskih solarnih panela i ćelija.

U EU je prošle godine instalisano rekordnih 40 gigavata kapaciteta solarne energije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *