Pet najvećih svjetskih ekonomija u 2050. godini

Kina, SAD, Indija, Indonezija i Njemačka, biće pet najvećih svjetskih ekonomija u 2050. godini.

Ovo je navedeno  u Izveštaju investicione banke Goldman Sachs.

Do 2075. godine, Kina, SAD i Indija će vjerovatno i ostati tri najveće svjetske privrede, ali će se redoslijed donekle promijeniti. Kina će prestići SAD, kao najveća svjetska ekonomija, oko 2035. godine, ali će SAD do 2075. prestići i Indija.

Izvor: Goldman Sachs Global Investment Research

Prema izveštaju, između 2000. i 2022. Indija je skočila za osam mesta i postala peta najveća ekonomija, nadmašivši Veliku Britaniju i Francusku.

Goldman Sachs predviđa da će se težište globalnog BDP-a do 2050. godine, još više pomjeriti ka Aziji.

Naime, Indonezija će postati četvrta najveća ekonomija do 2050. godine, do kada se projektuje da će prestići Brazil i Rusiju. Indonezija je najveća arhipelaška država na svetu i trenutno ima četvrtu najveću populaciju – 277 miliona stanovnika.

Projekcija banke je da će se do 2075. godine Nigerija, Pakistan i Egipat probiti u prvih deset privreda na svetu.

Glavni faktor u ovim procjenama je brz rast stanovništva, koji bi trebalo da rezultira ogromnom radnom snagom u sve tri zemlje.

U međuvremenu, evropske ekonomije će nastaviti da padaju dalje na rang listi. Njemačka, koja je nekada bila treća po veličini svjetska ekonomija, biće na devetom mjestu, iza Brazila.

Takođe treba napomenuti da se očekuje da će Kina, Indija i SAD do te godine imati sličan BDP, što sugeriše donekle izjednačenu ekonomsku moć.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *