Evropska unija usvojila mjere kojima se ograničava mikroplastika u proizvodima

Evropska unija usvojila je mjere kojima se ograničava mikroplastika koja se namjerno dodaje proizvodima

Novim mjerama će biti onemogućeno ispuštanje oko pola miliona tona mikroplastike u okolinu, saopšteno je iz Evropske komisije.

Planirana je zabrana same mikroplastike, ali i proizvoda kojima je mikroplastika namjerno dodata i iz njih se ispušta prilikom upotrebe.

Neki od tih proizvoda su materijal za popunu, koji se upotrebljava na umjetnim sportskim terenima, a koji su najveći izvor namjerno dodate mikroplastike u okolini, kozmetički proizvodi, deterdženti, omekšivači tkanina, šljokice, đubriva, sredstva za zaštitu bilja, igračke, lijekovi i medicinski proizvodi.

Za određene proizvode mjere će na snagu stupiti odmah, dok će zabrana prodaje za većinu proizvoda stupiti na snagu nakon određenog perioda, kako bi proizvođači imali vremena da pronađu alternative. Tako će, na primjer, zabrana korištenja mikroplastike na sportskim terenima stupiti na snagu tek nakon 8 godina. Mali komadi plastike, obično manji od 5 mm, nazivaju se mikroplastika.

Zabranom namjerno dodate mikroplastike pristupa se rješavanju velikog problema za okolinu i zdravlje ljudi. Mikroplastika se nalazi u morima, rijekama i na kopnu, kao i u hrani i vodi za piće. Današnje ograničenje odnosi se na vrlo male čestice, ali riječ je o velikom koraku prema smanjenju onečišćenja uzrokovanog ljudskim djelovanjem

Virginijus Sinkevičius, povjerenik za okolinu, okeane i ribarstvo

Ovaj prijedlog Evropske komisije uspješno je prošao tromjesečnu analizu u Evropskom parlamentu i Savjetu EU, prije nego što ga je Evropska komisija konačno usvojila 25. septembra 2023.

Evropska komisija je postavila cilj smanjenja onečišćenja mikroplastikom za 30 % do 2030. godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *